België is de privacyschending van Facebook meer dan zat

Beeld Flickr/Maria Elena

Een klein land dat het opneemt tegen het grote Facebook. Dat beeld doemt onvermijdelijk op bij de rechtszaak tussen de Belgische privacycommissie en het Amerikaanse bedrijf, vandaag in Brussel.

De Belgen willen onder meer dat Facebook stopt met het volgen van ook niet-Facebookleden op het internet. Uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven en de Vrije Universiteit Brussel eerder dit jaar bleek dat iedereen die op een site kwam met daarop een 'vind-ik-leukknop' van Facebook, in de netten van het bedrijf terecht kwam - lid of geen lid.

Dat kwam door een fout in het systeem, reageerde Facebook toen. Het probleem zou inmiddels zijn opgelost.

Meer transparantie
Maar daar neemt de Belgische Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer geen genoegen mee. Ze zijn het zat. "Facebook is het sociale netwerk bij uitstek waar bijna de helft van de Belgen op aangesloten is. De wijze waarop de privacy van deze leden en ook van alle internetgebruikers wordt miskend schreeuwt om maatregelen", aldus voorzitter Willem Debeuckelaere in een verklaring.

Niet alleen wil de privacycommissie vandaag via een kort geding afdwingen dat Facebook niet langer zonder juiste toestemming internetgebruikers volgt. Ook willen ze meer transparantie over de manier waarop het bedrijf surfgedrag van leden en niet-leden in de gaten houdt.

En niet alleen in België begint de privacywaakhond zich te roeren tegen de privacyvoorwaarden van het succesvolle sociale netwerk. Naast onder meer Duitsland en Frankrijk, doet ook in Nederland het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) momenteel onderzoek. De rechtszaak in België staat daar los van, zegt een woordvoerder. Al wisselen de nationale privacywaakhonden bij hun onderzoeken wel informatie met elkaar uit.

Ierse toezichthouder
En zo gebeurt precies wat Facebook had willen voorkomen. In verschillende Europese landen zal het bedrijf zich tegen de nationale privacycommissies moeten verdedigen. En dat terwijl het bedrijf het Europese hoofdkantoor in Dublin heeft gevestigd en vindt dat daarmee alleen de Ierse toezichthouder kan controleren of het zich wel goed aan de Europese privacywetten houdt.

De Belgische privacycommissie is het daar niet mee eens. Ze is er als nationale toezichthouder toe verplicht voor de inwoners van België 'privacybeschermend op te treden'. Bovendien heeft Facebook ook een vestiging in Brussel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden