België / 'Genocidewet op maat VS'

BRUSSEL - De Belgische regering gaat mogelijk toch sleutelen aan de genocidewet. Daardoor zouden de bondgenoten niet langer het risico lopen in België te worden vervolgd wegens vermeende oorlogsmisdaden. Ook de Brusselse horeca mengt zich nu in het debat.

De druk op Brussel is toegenomen, nadat afgelopen week de Amerikaanse defensieminister Donald Rumsfeld dreigde met een vertrek van het Navo-hoofdkwartier uit Belgie. De VS zijn boos, omdat in België enkele hoge Amerikaanse officieren zijn aangeklaagd, die een rol hebben gespeeld in de oorlog tegen Irak.

De genocidewet maakt het mogelijk om misdaden tegen de menselijkheid, waar ook ter wereld gepleegd, onder bepaalde voorwaarden in België te vervolgen. In april werd de wet licht gewijzigd, na enkele diplomatieke incidenten, onder meer met Israël over een klacht tegen premier Sjaron.

Hoewel de Belgische premier en formateur Guy Verhofstadt een verdere versoepeling van de wet overbodig vindt, wordt binnen zijn partij daar toch op aangedrongen. De voorzitter van de Vlaamse liberale VLD wil dat de bondgenoten van België buiten schot blijven. Op die manier zouden bijvoorbeeld Amerikaanse militairen, die hebben deelgenomen aan gevechten, niet in België kunnen worden berecht.

De Amerikaanse defensieminister Donald Rumsfeld zei donderdag in Brussel dat zijn land het onaanvaardbaar vindt dat Amerikaanse onderdanen in België kunnen worden aangeklaagd wegens vermeende oorlogsmisdaden. Als Brussel de wet niet aanpast, kan het land niet langer gastheer zijn van de Navo, vindt Rumsfeld. De VS trekken voorlopig hun financiële steun in voor de nieuwbouw van het politieke hoofdkwartier van de Navo.

Oud-Navo-chef Willy Claes zei vorige week dat België, na Frankrijk en Duitsland, de plooien met de VS moet gladstrijken. Volgens politicoloog Rik Coolsaet is niet zozeer de genocidewet, als wel de Belgische opstelling in de Irak-crisis en het initiatief van premier Verhofstadt voor een autonome EU-defensie, de echte oorzaak van het Amerikaanse ongenoegen.

Ook de Brusselse horeca en hotelbranche hebben zich in het debat gemengd. Het economische belang van de internationale instellingen, lobby- en advocatenkantoren in Brussel is enorm. Zij besteden volgens een studie elk jaar ongeveer 6 miljard euro in de Belgische hoofdstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden