België blijft meest geschikte decor

door John Graat

De internationale wielerunie UCI blijft ernaar streven het veldrijden een breder draagvlak buiten Vlaanderen te geven. Dat lukt, al blijven de toppers sceptisch.

België is in de ban van doping. De Vlaamse veldrijders konden gisteren aan de vooravond van het WK in Hooglede-Gits hun ergernis niet verbergen. Ze hadden te weinig aandacht gekregen, vonden ze. Iedereen die hard rijdt op een fiets is in België momenteel verdacht. Sven Nijs, torenhoog favoriet voor de wereldtitel, verzuchtte dat in deze context het WK beter elders had kunnen plaatsvinden.

Maar België is en blijft het meest passende decor voor de wereldtitelstrijd. Vooral morgen zullen duizenden gelaarsde Vlamingen massaal naar Hooglede afreizen. Veldrijden is extreem populair in Vlaanderen. Het aantal crossen is er de laatste jaren alsmaar toegenomen. De Vlaamse televisie zendt bijna alles uit. Financieel spinnen de veldrijders er garen bij.

„Maar overdaad schaadt, de dominantie is ook verstikkend.” Peter Vandenabeele is een van de weinige Belgen die vraagtekens durft te plaatsen bij de dominantie van zijn landgenoten. „Het wordt me niet in dank afgenomen als ik het zeg, maar het zou goed zijn voor de sport als er geen Belg wereldkampioen wordt.”

De laatste tien jaar wist alleen Richard Groenendaal in 2000 de hegemonie te doorbreken.

Vandenabeele is coördinator veldrijder bij de internationale wielerunie UCI. Bij zijn aanstelling in 2003 maakte hij van de mondialisering van het crossen een speerpunt. Vandenabeele is optimistisch. Hij verwijst naar de uitslag van de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide vorige week. In de toptien stonden renners van zeven nationaliteiten: Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Amerika, Italië en uiteraard België.

„Als je de statistieken van de WK’s bekijkt gaat het ook de goede kant op. In 2003 deden er nog zestien landen mee, vorig jaar in Zeddam twintig en nu hebben we al 22 landen. Dat is niet gek voor een sport zonder olympische status.” Zelfs Haïti is met een flinke delegatie aanwezig in Hooglede.

„Haïti?” Gerben de Knegt fronst de wenkbrauwen. „Nog nooit ergens gezien.” De Rabobankrenner heeft er gemengde gevoelens bij het streven van de UCI om zijn sport te mondialiseren. „Ik wel eens meegemaakt dat die mannen bij de start in de weg reden. Ze kunnen natuurlijk niet fietsen. De UCI zou er beter aan doen alleen mensen te laten starten met UCI-punten. Ik zag laatst beelden van die zwemmer uit Afrika op de Spelen van Sydney. Dat soort taferelen zijn niet goed voor de sport.”

De UCI is echter vastbesloten het veldrijden verder te exporteren. Een plan in het oliestaatje Bahrein werd dan ook met gejuich begroet. Met flink wat dollars wordt daar volgend seizoen een internationale cross verreden. Nijs reist er komend voorjaar naartoe om een parcours uit te zetten. Bahrein wil in 2011 ook het WK organiseren. Serieuzer is de ’boom’ die het veldrijden in Amerika doormaakt. In één seizoen steeg het aantal crossen op de UCI-kalender van 28 naar 38. Komend seizoen wil de UCI al een wereldbekercross houden in Providence, op Rhode Island.

Veel toppers hebben er gemengde gevoelens bij. Richard Groenendaal schrapte in november al de wereldbekerveldrit in Milaan wegens de lange reis.

De meeste Belgen zien er evenmin de noodzaak van in om in een ver buitenland voor weinig publiek rond te gaan rijden terwijl om de hoek altijd veel publiek en euro’s wachten.

De Knegt heeft ook zo zijn twijfels. „Bahrein, ik kan me er weinig bij voorstellen. Eerst zien dan geloven. Amerika is wel een leuk reisje. Maar de kosten zijn een belangrijk aspect. Ik woon in het zuiden van Nederland. Tachtig procent van al mijn veldritten zijn op twee uur rijden van mijn huis. Dat is ook prettig.”

Vandenabeele zet zijn missie voort. „Kijk, Nijs verdient het om wereldkampioen te worden. Maar stel je voor dat Mourey het wordt? Dat zou een geweldig gunstig effect geven in Frankrijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden