België bezorgt Oranje afgang van jewelste

Van onze korfbalmedewerker

Fortuin maakte deel uit van de Nederlandse ploeg, De Mulder streed temidden van haar Belgische teamgenoten. De Mulder, die toch wat lager wordt ingeschat in de Deetos-hiërarchie, kwam dit keer als overwinnaar uit de tweestrijd. Mirelle Fortuin, die haar laatste interland speelde (zij beëindigt haar carrière in juni), speelde ook haar slechtste. Daarmee onderscheidde zij zich niet van de zeven andere spelers. Want wat het Nederlands korfbalteam in de Arena liet zien, was bar en boos.

Fortuin: “Mijn vak draaide niet, het was chaotisch, er bestond geen overleg, het was geen combinatiekorfbal maar najagen van individuele succesjes. Het was waar-de-loos.”

De Mulder: “Wij speelden ook niet goed, maar wel typisch Belgisch.”

Fortuin: “Wij hebben jullie in de wedstrijd laten komen. Vanaf het begin zijn we er niet geweest.”

De Mulder: “Is dat zo? Ik denk dat wij jullie gedwongen hebben zo slecht te spelen, wij zaten er steeds dicht op.”

Fortuin: “Het is wel waar dat wij alleen maar achter jullie aangeliepen. Aanvallend hebben we volledig gefaald.”

Fortuin zag dat goed. De cijfers liegen er niet over. Het eerste Nederlandse aanvalsvak (Fortuin, Meijerhoven, Vlietstra en Wip) scoorde driemaal uit 72 schotpogingen; dat is een scorepercentage van 4. De tweede aanval (Brandt, Van der Wilt, Mulders en Voshart) kwam tot vijf treffers uit tien pogingen (50 %). Dat percentage oogt fraai, maar het aantal schoten lijkt nergens op. Voor rust was het helemaal erg: slechts tweemaal werd door dit vak geschoten (score: 100%), tweemaal slechts uit acht aanvallen. Dat is verbijsterend zwak. Over de hele wedstrijd genomen scoorde Nederland 9,7 procent en België 16,3 procent.

Het was de eerste overwinning van de Belgen sinds 6 april 1991. Toen ging het om de wereldtitel, nu betrof het een vriendschappelijke wedstrijd. Daarom deden sommigen in het Hollandse kamp nogal luchtig over de afstraffing. Ten onrechte, want de Belgen lieten zien dat zij met hun scherpe spel levensgevaarlijk zijn.

België speelde het vooral tactisch knap. Zo lang mogelijk werd de bal in de ploeg gehouden. Soms kwam er minutenlang geen Nederlandse speler aan en dat is buitengewoon vernederend. De Belgische spelers waren zowel individueel als collectief de beteren. Nederland knoeide er lustig op los, aanvankelijk nonchalant, later geërgerd. De ploeg straalde het misplaatste air uit dat de opleving vanzelf zou komen en dat de zaken in het verloop van de wedstrijd wel zouden worden rechtgezet. Dat was ook de angst bij de Belgen - spelers en publiek. Pas een kwartier voor tijd, bij 11-6, kwam er iets van vertrouwen in de goede afloop bovendrijven. Dat mocht ook wel want op dat moment had Nederland in de tweede helft pas eenmaal gescoord, en nog wel van de strafworpstip.

Onoverbrugbaar

De winst bevrijdde de Belgen van een jarenlange frustratie. Sinds 1991 beten zij tienmaal in het stof. Dat gebeurde in wedstrijden waarin zij gemiddeld slechts 11,4 maal per duel scoorden (tegen Nederland 14,5). In 1995 won Nederland tweemaal met acht treffers verschil. Het ging erop lijken dat de kloof tussen beide landen steeds groter, ja onoverbrugbaar zou worden. Gisteren werd die vrees in zestig minuten ontzenuwd. De wedstrijd was de revanche van de WK-finale, maar wat zou er gebeurd zijn als de Belgen in India met dezelfde mentaliteit en motivatie het veld hadden betreden? In de analyse achteraf was Eva de Mulder vol lof over de Belgische invaller-coach Dirk Moreel: “Hij heeft ons het gevoel gegeven dat we bij het WK niet hadden. Toen speelden we om niet af te gaan, nu speelden we om te winnen.” Deze aanpak moeten de Belgen maar volhouden. Het maakt de tweelanden-ontmoetingen weer zinvol, ook al beleeft Oranje een afgang van jewelste. De laatste maal dat Nederland zo'n keiharde afstraffing onderging, was veertien jaar geleden. Op 7 februari 1982 werd het ook 14-8 voor België.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden