België betaalt nu ook evangelische dominee

België gaat het salaris van evangelische voorgangers betalen, net als van priesters. Evangelischen hoeven niet meer bang te zijn om voor 'sekte' versleten te worden.

De Belgische burger zal nu zien dat de evangelische voorganger op één lijn staat met de rooms-katholiek pastoor, zegt Johan van der Dussen. De synodevoorzitter van de Evangelische Synode is blij met het Koninklijk Besluit waarmee de gelijkstelling in België geregeld wordt.

België kent een lange traditie van 'sektebestrijding'-heel anders dan Nederland. België dankte zijn alertheid aan Luc Jouret, arts en grondlegger van de Orde van de Zonnetempel die in 1994 collectief zelfmoord speelde. De beduchtheid ging zover dat veel niet-katholieke organisaties voor sekte werden versleten; onlangs nog dienden de liberale parlementariërs Willems en Le-Duc een wetsvoorstel in omdat ze evangelische protestanten schadelijk achtten. Sekteleiders hing als het aan de liberalen lag een boete boven het hoofd en gevangenisstraf.

,, Willems en LeDuc zijn door het Koninklijk Besluit ingehaald”,stelt Van der Dussen tevreden vast.

,, Twee jaar geleden is de eerste stap al gezet. Sindsdien zijn wij net als de oudere protestantse kerken een erkende eredienst (legale godsdienst, red.) en worden we uitgenodigd bij officiële gebeurtenissen. Op de nationale feestdag zitten we bij de koninklijke familie.”

Het Belgisch Staatsblad meldt nu, in het verlengde van de verleende status van 'erkende eredienst', dat de overheid voorgangers van de Evangelische Synode gaat betalen. Voor Van der Dussen heeft dat vooral symbolische betekenis. Het is een 'publieke erkenning', de gewone Belg weet nu dat evangelischen gewone, gelijkberechtigde gelovigen zijn. ,, Daarmee breekt er een nieuw tijdperk aan voor onze 350 kerken.”

Van der Dussen is wel ingenomen met het feit dat sommige 'vrije'groeperingen niet erkend worden, ,, al hadden ze een aanvraag ingedien”. Dat zijn sekten die er vreemde praktijken op na houden, zoals de Rehobothgemeente in Lommel, verdacht van het bidden voor overleden baby's (Trouw, 13/4).

België kent ongeveer 60 000 gelovigen van reformatorische snit en 120 000 evangelischen. De laatsten horen bij Van der Dussens 'Federale Synode van Protestantse en Evangelische Kerken in België', van pinkstergemeente tot mennonietenkerk.

Volgens de liberalen LeDuc en Willems zijn deze groeperingen aan een 'opmars'bezig; Van der Dussen is terughoudender; hij heeft het over een 'voorzichtige groei van bijbelgetrouwe gelovigen'in België.

De eerste voorgangers die van overheidswege betaald gaan worden zijn die van Luik en Eigenbrakel, beiden in het Waals Gewest. Ze houden binnenkort een dankdienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden