België berecht vandaag zeven van 55 terrorismeverdachten

De rest vecht nog in Syrië of Irak, of is omgekomen

PERDIEP RAMESAR

Het grootste terrorismeproces in België ooit moet vandaag in Antwerpen beginnen, in een zwaar beveiligd paleis van justitie. Het betreft 55 leden en sympathisanten van de djihadistische Sharia4Belgium, onder wie de leider Fouad Belkacem alias Abu Imran. Ook staan twee Nederlanders op de lijst van verdachten.

Het Federaal Parket richt zich op drie strafbare feiten. De opmars van de radicaal-islamitische beweging Sharia4Belgium die door de Belgische justitie als terroristisch wordt beschouwd, met als doel de sharia met geweld in te voeren. Het ronselen voor en de deelname aan de strijd in Syrië in 2012 en als derde misdaden die door Belgische djihadisten in Syrië in 2013 zijn gepleegd.

Deze zaak is een lakmoesproef voor België. De Belgische justitie heeft relatief snel besloten om de groep op te rollen, nadat bleek dat eind 2012 en begin 2013 ineens dertig leden of sympathisanten van Sharia4Belgium naar Syrië waren vertrokken. Abu Imran werd in april vorig jaar met verschillende medeverdachten gearresteerd.

In Nederland heeft justitie juist gewacht met arrestaties tot de zaak steviger was. De vraag is of in België de beschuldigingen voor de rechter overeind blijven en of de aanklagers voldoende bewijs hebben.

Maar het grootste terrorismeproces ooit is uiteindelijk niet zo heel groot. Er zijn inderdaad 55 verdachten, maar slechts zeven van hen staan vandaag voor de rechter. De rest is of in Syrië of Irak aan het strijden, of is omgekomen bij de gevechten.

De belangrijkste troef die het Federaal Parket heeft, is de Vlaamse bekeerling Jejoen Bontinck. Hij heeft in Syrië gestreden, is teruggekeerd en heeft vermoedelijk een deal gemaakt met justitie in ruil voor zijn 'kroongetuigenis'. Hij heeft volgens zijn vader in het tv-programma 'EenVandaag' onder meer verklaard dat een Nederlandse djihadist gevangenbewaarder is in Syrië bij een eenheid van de extreem-djihadistische Islamitische Staat (IS, voorheen Isis), die betrokken was bij onthoofdingen. De vraag is, zoals vaker bij kroongetuigen, wat zijn eigen rol was in de gewapende djihad in Syrië en of hij daardoor wel een betrouwbare getuige is.

Verder maakt justitie gebruik van de verklaringen van 'terugkeerlingen', zoals die van Hakim E. Hij is gewond naar België teruggekeerd en bekende aan de politie iemand in Syrië te hebben geëxecuteerd.

Maar veel verdachten schitteren door afwezigheid, zoals de twee Nederlanders uit Naarden en Utrecht: Adim R. en Yassine El K.. Beiden zijn waarschijnlijk in Syrië omgekomen. De enige vrouw, de bekeerlinge Nora V., echtgenote van de vorig jaar in Syrië omgekomen Belg Tarek T., zou zelf de gewapende strijd zijn aangegaan in het oorlogsgebied.

Abu Imran wordt beschouwd als de grote roerganger van Sharia4Belgium. Hij zou mensen hebben geronseld om deel te nemen aan de gewapende djihad in Syrië. Hij is bekend vanwege de felle preken en lezingen op onder andere sociale media, onder meer over de Al Kaida-leider en 'martelaar' Osama Bin Laden. Maar ook over wat de moslims kunnen doen tegen de tirannie van president Assad en voor de arme broeders en zusters in Syrië. Het ronselen gebeurde overigens volgens justitie niet alleen via het internet, maar ook via preken op straat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden