België / Aboe Jahjah verdeelt links en rechts

BRUSSEL - De 31-jarige Belgische Libanees Diab Aboe Jahjah wordt afgeschilderd als een 'staatsgevaarlijke, allochtone Pim Fortuyn'. Verketterd door bijna iedereen, is er uit links intellectuele hoek ook steun voor de man en zijn Arabisch Europese Liga. ,,Het demoniseren van Jahjah is een vrijbrief voor politiek correcte xenofobie'', luidt hun commentaar.

De Belgische media, met kranten als De Morgen en Gazet van Antwerpen op kop, hebben Jahjah vanaf het begin gewantrouwd. Hij wordt gezien als iemand met een dubbele agenda, die door een 'schijnhuwelijk' de Belgische nationaliteit verkreeg en wiens beweging wordt gefinancierd door de Hezbollah.

Maar voor veel jongeren in achtergestelde wijken, zoals Borgerhout in Antwerpen, is deze Aboe Jahjah een held. Hij vertolkt hun, deels oprechte, gevoelens van onmacht. Het recht op huisvesting, werk, onderwijs, gelijke kansen, zaken die niet vanzelfsprekend zijn. Veel allochtone jongeren beweren dat ze dagelijks worden gediscrimineerd en uitgesloten. Jahjah geeft hun een gevoel van eigenwaarde.

Jahjah, die zich onafhankelijk opstelt en graag provoceert, speelt in Antwerpen gevaarlijk spel. Zijn optreden en het schrikbeeld van het allochtone gevaar, dat hij bij veel gewone Antwerpenaren oproept, zijn koren op de molen van het Vlaams Blok. De extreem-rechtse partij heult mee met de rest van het politieke establishment, dat in koor roept dat Jahjah's liga moet worden verboden. Maar de enige partij die daarvan electoraal kan profiteren is het Blok zelf.

De huidige coalitie van groenen, socialisten, liberalen en christen-democraten in Antwerpen blijkt niet bij machte om het ongenoegen in sommige wijken weg te nemen. In de krant De Standaard waarschuwden gisteren enkele schrijvers, onder wie Tom Lanoye, voor de tijdbom die dreigt te ontploffen. Door de allochtone jeugd hun politieke stem af te pakken wordt het probleem van achterstand en uitsluiting volgens Lanoye en anderen niet opgelost. Justitie pakte Aboe Jahjah toch op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden