Belgen zijn geruzie over Hedwige nu zat

Vlaanderen begint juridisch gevecht voor ontpoldering

Het geduld bij Vlaanderen is op. Nadat gisteren in de Kamer ook het plan van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) om de Hedwigepolder slechts voor een derde deel onder water te zetten werd afgewezen, heeft de Vlaamse minister-president Kris Peeters besloten de geschillenprocedure met Nederland op te starten.

Vlaanderen en Nederland krijgen eerst een half jaar de tijd om de lucht te klaren. Als ze er niet uitkomen wordt er een arbitragehof ingesteld. Voor Vlaanderen zal oud-minister en christen-democraat Wivina Demeester de onderhandelingen voeren. Nog onbekend is wie dat voor Nederland gaat doen.

Bleker wil het besluit van Vlaanderen vrijdag eerst in de ministerraad bespreken. Enkele oppositiepartijen, zoals D66, willen echter al voor donderdag als het verantwoordingsdebat wordt gehouden, weten wat Nederland nu gaat doen. Zij zullen dat ook morgen aan premier Mark Rutte vragen.

Het kabinet kan, nu er in de Tweede Kamer geen meerderheid is voor deels ontpolderen noch voor het geheel onder water zetten van de Hedwige, eigenlijk weinig meer doen. Er is immers ook geen enkel alternatief gevonden dat net zoveel unieke getijdennatuur oplevert als ontpolderen. Maar tegelijkertijd zit ook niemand te wachten op een juridische strijd met Vlaanderen.

De Vlamingen vinden dat Nederland nu maar eens de afspraken over het ontpolderen van de Zeeuwse polder moet nakomen, zoals in het Scheldeverdrag uit 2005 is vastgelegd.

Op aandringen van CDA-Kamerlid Ad Koppejan besloot het kabinet steeds om het verdrag op dat punt niet na te komen. Nu lijkt er geen andere mogelijkheid meer.

Zowel premier Rutte als de staatssecretaris gaven een maand geleden al aan dat als er geen meerderheid voor het laatste alternatief van Bleker zou zijn, het kabinet zou besluiten om de hele polder aan de zee terug te geven. Gisteren stemde de PVV met de oppositie mee die het deels ontpolderen tegenhield.

Maar indien het kabinet tot volledige ontpoldering overgaat, heeft Koppejan al een motie klaarliggen die dat weer moet tegenhouden. Het CDA hoopt dat naast de VVD en SGP de PVV hem dan wel steunt om zo volledige ontpoldering tegen te gaan. Bleker kan de motie dan nog wel naast zich neerleggen. Het lukt de Kamer immers ook niet om tot een besluit te komen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden