Belgen willen nivelleren, via belastingen

G1000, 'het grootste burgerinitiatief van Europa', komt met eindrapport

Wat willen Belgische burgers als ze het voor het zeggen hebben? De Belgische regering is misschien even verlegen met het antwoord als de Nederlandse regering op dit moment is met het eigen regeerakkoord: de Belgen willen nivelleren. De manier waarop? Via de belastingen.

De uitkomsten van de zogenoemde G1000-burgertop werden gisteravond gepresenteerd in het parlementsgebouw in Brussel. "Politici moeten leren loslaten", merkt initiatiefnemer van de G1000, de schrijver David Van Reybrouck, op.

Van Reybrouck is het G1000-project vorig jaar begonnen in een poging het gat te dichten tussen wat gewone burgers wensen en denken en hoe politici besluiten. Vorig jaar vergaderden op 11 november ruim zevenhonderd inwoners van België op klapstoeltjes over grote problemen in een congreszaal in Brussel. Via internet discussieerden nog eens zo'n zelfde aantal mensen mee. Daarna werkte een groep van 32 mensen door aan het in hun ogen belangrijkste probleem: werk. Precies een jaar later worden de resultaten overhandigd aan de voorzitters van de Belgische Senaat, de Kamer van volksvertegenwoordigers en het Waalse parlement. Aan het feit dat de G1000 inmiddels het grootste burgerinitiatief voor democratische besluitvorming is in Europa 'moeten we zelf ook nog wennen', bekent Van Reybrouck. Maar dat de G1000-resultaten nu in het parlement worden gepresenteerd, vindt hij van grote symbolische betekenis. "Dit is de plaats waar burgers thuishoren. Ons initiatief is complementair aan de politiek, het is er niet mee in concurrentie."

De deelnemers lichten, in het Frans, Nederlands of Duits, de conclusies toe. Véronique Hennissen ("magazijnmedewerker en mama van van drie kinderen") vat samen dat de inkomenskloof allereerst kleiner moet worden gemaakt door de fiscale druk op lage lonen te verminderen. Voor mensen die veel verdienen, moet er ook belasting worden geheven op allerlei inkomsten die in België niet of nauwelijks worden belast, zoals de auto van de zaak en de reiskostenvergoedingen. De jongste deelnemer van het burgerpanel, de twintigjarige rechtenstudent Sam Bastiaens, merkt op dat er meer mogelijkheden moeten zijn voor gepensioneerden om door te werken.

Senaatsvoorzitter Sabine De Bethune zegt onder de indruk te zijn van de genuanceerdheid van het G1000-eindrapport. "Nu ligt de bal in ons kamp", zegt ze bijna bedremmeld, alsof ze niet had verwacht dat er werkelijk iets zinnigs uit het project zou rollen. De G1000 gaat door, zegt Van Reybrouck na afloop. "De komende jaren willen we een platform blijven om verder te sleutelen aan de democratie. En we willen bewaken dat de overheid onze acties serieus neemt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden