Belgen willen Amev nog geen meerderheid in ASLK geven

Van onze correspondent BRUSSEL - De Nederlandse verzekeraar Amev kan slechts een minderheidsaandeel verwerven in de Belgische staatsonderneming ASLK. De kandidaatkoper krijgt echter uitzicht op een meerderheidsbelang in de toekomst.

Dat heeft de Belgische regering gisteren besloten. De beslissing is het resultaat van de begrotingsbesprekingen die de Belgische regering gisteren afrondde. Een belangrijk onderdeel van de bezuinigingen op de Belgische begroting is een privatiseringsprogramma.

Een van de meest in het oog springende bedrijven die op de nominatie staan voor privatisering, is De Algemene Spaar- en Lijfrente Kas (ASLK) en het gelijknamige verzekeringsconcern. Op dit moment is de Nederlandse verzekeraar Amev, via Fortis - een samenwerking met de Belgische verzekeraar AG - de exclusieve kandidaat-koper voor de ASLK-aandelen. Dat betekent dat Amev wel op termijn een meerderheidsbelang zou kunnen verwerven.

Binnen de Belgische regering ontstond echter onenigheid over de vraag welk aandeel naar de ASLK mocht worden afgestoten. Resultaat was dat de Belgische staat een meerderheidsaandeel in de onderneming diende te houden.

Oninteressant

Een minderheidsbelang in de ASLK is voor de kandidaat-koper echter niet interessant. De christendemocratische premier, Dehaene, wist bij de socialistische coalitiepartners gedaan te krijgen dat de deur op een kier blijft.

De Belgische staat wil nu 49,9 procent van de ASLK afstoten. In de toekomst zou er nog een deel verkocht kunnen worden. Mocht dat gebeuren, dan krijgt Fortis het recht alsnog een meerderheid in ASLK te verwerven.

Fortis zegt zoals altijd ook bij de ASLK-koop uit te zijn op een “eenheid van management, strategie en kapitaal”. Een meerderheidsbelang dus. De constructie die de Belgische regering nu heeft bedacht, lijkt dat verlangen te kunnen bevredigen. ASLK en Fortis kregen van minister van financien Mystadt gisteren de gelegenheid om tot 15 oktober verder te onderhandelen.

De gedeeltelijke verkoop van ASLK zou de Belgische staat 1,75 miljard gulden moeten opleveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden