Belgen verenigd door fiscale trucjes van koningin Fabiola

LEONOOR KUIJK

De Belgische koningin Fabiola (84) heeft het onmogelijke gepresteerd. In een land waar Franstalige en Nederlandstalige politici over bijna alles overhoop liggen, is het haar gelukt om in recordtempo de volksvertegenwoordigers op één lijn te krijgen.

Politici van links tot rechts, en zich bedienend van alle landstalen, zeiden deze week dat zij snel de overheidstoelage willen verlagen voor leden van het koninklijk huis. Aanleiding is een fonds dat Fabiola heeft opgericht voor haar vermogen. Door deze constructie hoeft er straks minder belasting te worden geheven over haar erfenis. Alleen zeer katholieke neefjes en nichtjes en andere katholieke doelen mogen uit dat fonds putten. Een schandaal, vinden Belgische politici. Want de als Spaanse geboren en zeer godsdienstige Fabiola krijgt 1,4 miljoen euro per jaar aan overheidstoelage. Dat bedrag maakt zij niet op. Het fonds is daarom vermoedelijk vooral gevuld met geld van de Belgische belastingbetaler in plaats van met Spaans familiekapitaal.

Zelfs premier Di Rupo viel haar openlijk af. "Dit is ethisch onaanvaardbaar", zei hij in de Kamer. De Vlamingen zien het al lang niet meer zitten met het koningshuis, zo blijkt uit peilingen. Zij associëren het koningshuis met de Franse elite. Dat ook de Franstaligen nu verontwaardigd zijn, is veelzeggend. De prominente Franstalige politica Laurette Onkelinx noemde op Facebook de 'enorme kloof tussen de inspanningen die de bevolking moet leveren in crisistijd en de fiscale praktijken van koningin Fabiola'.

De commentator van dagblad Het Laatste Nieuws neemt het op voor de kinderloze Fabiola, de weduwe van de vorige koning Boudewijn. Hij wijst erop dat de koningin deze constructie ongetwijfeld niet zelf heeft bedacht, maar 'wereldvreemde financiële raadgevers die niet denken vanuit het publieke belang'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden