Belgen sturen F-16's en militairen naar Uruzgan

(Novum) - België stuurt vanaf 1 september honderd militairen en vier F-16 jachtvliegtuigen naar Uruzgan. De Belgische ministerraad heeft dat vrijdag besloten. Brussel stuurt de extra soldaten na verzoeken van de Navo. Naast ongeveer 1600 Nederlanders zijn in Uruzgan momenteel ook een paar honderd Australiërs en Amerikanen actief.

België heeft al zo'n 360 militairen in Afghanistan, vooral in Kabul en Kunduz. De Belgische bewakers van het vliegveld in Kandahar krijgen er vanaf 1 april twintig collega's bij. Ook worden op zijn vroegst vanaf 1 oktober twintig militairen ingezet als trainers en begeleiders van het Afghaanse leger. Daarnaast blijven de Belgen het Duitse Provincial Reconstruction Team in het relatief rustige noorden steunen. De verlenging en uitbreiding van de Belgische militaire aanwezigheid in Afghanistan kost dit jaar ongeveer dertig miljoen euro.

Nederland, dat onlangs besloot zijn aanwezigheid met twee jaar te verlengen tot 2010, is het afgelopen jaar zeer actief geweest om andere landen troepen naar Uruzgan te laten sturen. Een aantal landen heeft zich bereid getoond enkele tientallen militairen te leveren. Duitsland en Frankrijk hebben aangegeven dat ze bereid zijn om meer instructeurs te leveren die het Afghaanse leger kunnen opleiden. Slowakije, Tsjechië en Hongarije hebben aangeboden extra militairen te sturen. Georgië, dat geen Navo-lid is, overweegt tweehonderd manschappen te sturen ter ondersteuning van de Nederlanders.

Duitsland heeft het Amerikaanse verzoek om troepen in Zuid-Afghanistan te legeren afgewezen, zei de Duitse minister van Defensie Franz Josef Jung. Hij zei dat het mandaat dat het parlement hem heeft gegeven, duidelijk is. Het Duitse leger mag 3500 soldaten aan de noordelijke grens van Afghanistan houden en alleen indien nodig in het zuiden assistentie verlenen, voor een beperkte periode.

De weigering van Duitsland, samen met Frankrijk, Turkije en Italië, om troepen naar Zuid-Afghanistan te sturen heeft gezorgd voor geruzie binnen de Navo. Canadese, Britse, Nederlandse en Amerikaanse troepen zouden opdraaien voor het leeuwendeel van de gevechten tegen de Taliban.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden