Belgen: Statiegeldsysteem kan zelfs winst opleveren

REDACTIE GROEN

Toenmalig staatssecretaris Atsma van milieu noemde het Nederlandse statiegeldsysteem in 2012 in de Tweede Kamer nog 'peperduur'. Onafhankelijk Belgisch onderzoek toont nu aan dat zo'n inzameling volledig kan worden betaald met de opbrengst van de ingezamelde materialen en het niet-geïnde statiegeld. Maar dan moet het wel breed worden ingevoerd, dus niet slechts voor grote flessen zoals in Nederland.

Volgens de uitgebreide studie in opdracht van de regering van Vlaanderen kan statiegeld, als de flessen automatisch worden ingenomen, zelfs winst opleveren. België kent tot nog toe alleen statiegeld op bierflesjes, maar overweegt bredere invoering.

De kosten voor inname en transport, de opbrengsten van niet-geïnde statiegelden en de vermindering van zwerfvuil blijken het belangrijkst. De totale nettokosten van de onderzochte statiegeldsystemen zijn gering: drie van de vijf scenario's zijn zelfs winstgevend. In alle scenario's werd uitgegaan van 25 eurocent statiegeld. Het huidige - duurdere - Nederlandse systeem wordt getypeerd als 'relatief inefficiënt'.

De Nederlandse Tweede Kamer vroeg vorig jaar december staatssecretaris Wilma van Mansveld van milieu om de Belgen te vragen om de onderzoeksresultaten te delen. Eén citaat uit de Vlaamse studie is opmerkelijk: "Het lijkt aangewezen om bij de ontwikkeling van een statiegeldsysteem in Vlaanderen de inzameling naar Duits (en Scandinavisch) model vorm te geven, in plaats van het relatief inefficiënte Nederlandse systeem." Mansveld moet deze maand besluiten of het Nederlandse statiegeld wordt afgeschaft of juist uitgebreid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden