Belgen leggen vlak voor de winter kerncentrales stil voor onderhoud

Kerncentrales in Tihange en Doel in België. Beeld ANP
Kerncentrales in Tihange en Doel in België.Beeld ANP

Voor inwoners van Aarschot, Lanaken en Maasmechelen was het afgelopen week een kille mededeling: ze moeten rekening houden met stroomonderbrekingen deze herfst. Door problemen met kerncentrales kampt België komende tijd met een elektriciteitstekort.

Marijke de Vries

Als er geen oplossing komt, zitten deze gemeenten als eerste in het donker.
Overtrokken? Daar lijkt het niet op. Er zijn weinig landen zo afhankelijk van kernenergie als België. Het land telt zeven reactoren, goed voor de helft van de geproduceerde stroom. Afgelopen week bleek dat in november zes van de zeven reactoren stilliggen voor onderhoud en werkzaamheden.

Vlak voor de winter

De verouderde kerncentrales kampen al langer met mankementen als haarscheurtjes en betonrot, maar door een samenloop van omstandigheden staan ze nu tegelijk stil, en dat vlak voor de winter.

Er dreigden vaker tekorten in België, maar dan werd er een 'strategische reserve' aangelegd. Juist dit jaar liet energieminister Christine Marghem dat na. Toen ze eind augustus moest beslissen, leken de centrales gewoon te draaien, zei ze afgelopen week.

Na spoedoverleg met energieleveranciers besloot ze een oude gascentrale in Vilvoorde op te starten. Ook wil ze dat andere elektriciteitscentrales extra gaan produceren en vraagt ze grote bedrijven om op piekmomenten hun activiteit terug te schroeven. Ook moet er stroom in het buitenland worden gekocht. Dat klinkt eenvoudiger dan het is: kabels kunnen niet onbeperkt stroom doorvoeren.

Als een leeuwin

Marghem zei deze week 'als een leeuwin voor elke megawatt' te vechten. Dat lijkt vooralsnog niet genoeg. Netbeheerder Elia garandeert niet dat het afschakelplan in de la blijft. Bovendien vreest de netbeheerder ook nog tekorten in januari en februari; in die koude maanden zal het een stuk moeilijker worden om elektriciteit bij de buurlanden in te kopen.

Als het afschakelplan in werking treedt, belooft de Belgische overheid om inwoners van de getroffen gebieden uiterlijk 24 uur van tevoren in te lichten, zodat zij zich kunnen voorbereiden. Het land is opgedeeld in acht regio's, die in geval van nood stuk voor stuk van het elektriciteitsnet worden gehaald. De situatie is het penibelst tussen vijf en acht 's avonds.

De dreigende stroomtekorten beloven weinig goeds. In 2025 moeten alle Belgische reactoren sluiten, maar het land is nog niet begonnen aan de bouw van alternatieve energievoorzieningen om dat verlies op te vangen.

Lees ook:

Opinie: We kunnen echt niet om kernenergie heen

In Nederland bestaat grote weerstand tegen kernenergie. Maar deze is gebaseerd op misverstanden, aldus Jan van Erp. Hij is ingenieur, consultant energietechnologie en lid van de American Nuclear Society.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden