Belgen honkvast als altijd

Een recordaantal volwassen Belgen schreef zich begin vorig jaar in als lid van de rk kerk. Maar dat was tot april, toen het misbruikschandaal losbarstte met de bekentenis van bisschop Vangheluwe. Bovendien was het een bescheiden record, van 216 nieuwe katholieken. De nieuwe aanwas meldde zich vooral in het Franstalige bisdom Doornik en het Waalse deel van Mechelen.

Belgische katholieken zijn niet alleen traditioneel, maar ook honkvast. Naar de kerk gaan ze niet veel, maar ze blijven er wel lid van. Al jaren is het aantal katholieken dat zich laat 'ontdopen' in België heel laag, zeker in vergelijking met Nederland. Terwijl België meer dan 7 miljoen katholieken telt, tegenover 4,2 miljoen in Nederland, verlieten jaarlijks slechts een stuk of 400 Belgen de rk kerk, tegen 23.000 in Nederland. Dat veranderde in april 2010.

Vanaf de dag dat het misbruikschandaal in België naar buiten kwam na een schokkende bekentenis van bisschop Vangheluwe, is het aantal uitschrijvingen vertienvoudigd. Kort na de bekentenis van Vangheluwe, die zijn neef jarenlang had misbruikt, kwam onderzoeker Peter Adriaenssens met zijn rapport over misbruik in katholiek België.

Bij een vertienvoudiging van de uittocht lijkt het woord 'massaal' op zijn plaats. Toch is dat niet zo. In absolute cijfers hebben ook in 2010 nog altijd weinig Belgen de rk kerk verlaten. Naar schatting zijn dat er tussen de 3000 en 2500, een derde promille van het totale aantal katholieke Belgen.

De meeste ontdopingen waren in het bisdom Antwerpen. In 2009 waren dat er slechts 139. Afgelopen jaar, het rampjaar voor de rk kerk in België, wel 2136.

De laatste decennia noemen steeds minder Belgen zichzelf katholiek. In 1981 rekende 72 procent van de Belgen zich tot de rk kerk. Tien jaar later was dat afgenomen tot 68 procent. In 1999 noemde 57 procent van de Belgen zich rk. Officieel staat 80 procent van de Belgen ingeschreven bij de rk kerk. Ex-katholieken blijven doorgaans buitenkerkelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden