Belgen grijpen naar De Telegraaf
overnamebod | Krantenbedrijf Telegraaf Media Groep staat op de verlanglijst van de Vlaamse uitgever Mediahuis. De andere Belg, de Persgroep, bezit al de helft van de Nederlandse kranten.
Een nieuwe vorm van het spel Risk wordt in het Belgische en Nederlandse medialand hard gespeeld. De opdracht luidt: verover de helft van het aantal kranten. Met een bod gisteren op de Telegraaf Media Groep (TMG) lijkt het Belgische Mediahuis nu ook deze doelstelling te realiseren nadat eerder de Belgische Persgroep dat al deed.
Als het bod succesvol is dan komen De Telegraaf, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad en De Gooi- en Eemlander in handen van deze Belgische uitgever. Onlangs nam Mediahuis al de regionale krant De Limburger over. In 2015 lijfde het ook NRC Handelsblad in.
Uitgever Mediahuis ontstond in 2013 toen twee grote Vlaamse uitgevers Concentra en Corelio samengingen, met aloude krantentitels als De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.
Eerder kreeg de Belgische Persgroep circa de helft van de Nederlandse en Belgische landelijke en regionale kranten in handen. In diverse overnamegolven verstevigde de Persgroep zijn positie in Nederland. Het begon met de overname van Het Parool. Later volgden AD, de Volkskrant en Trouw en een aantal regionale titels. Uiteindelijk nam de Persgroep ook de regionale kranten van Wegener over.
In Vlaanderen heeft De Persgroep kranten als Het Laatste Nieuws, De Morgen en De Tijd in handen.
Mediahuis biedt nu euro 5,25 op het aandeel TMG, waarvan de handel gisteren rond het middaguur werd stilgelegd op euro 3,48. De directie van het Telegraafconcern neemt het bod in overweging. Het lijkt strategisch een goed gekozen moment van Mediahuis. Half oktober 2013 deed De Telegraaf nog euro 14,25 per aandeel daarna dook het 75 procent omlaag.
Opeenstapeling
De langdurige koersval heeft te maken met de opeenstapeling van verliezen bij het Telegraafconcern. In 2014 werd 38 miljoen euro verlies geleden, vorig jaar ruim 23 miljoen en de eerste helft van dit jaar was er een positief resultaat van 3 miljoen als gevolg van bijzondere baten zoals de verkoop van bedrijfsonderdelen. Op de gewone bedrijfsvoering, het maken van kranten, werd de eerste zes maanden nog een half miljoen euro toegelegd. De Telegraaf lijkt het lek boven te hebben mede door stevige bezuinigingen op het personeelsbestand. Nieuwe saneringen staan daar voor de komende periode op de agenda. Me-diahuis doet zijn bod op het moment dat de koers extreem laag staat en de bezuinigingen bij de TMG vruchten beginnen af te werpen.
TMG en Mediahuis zijn qua omvang niet erg verschillend. Het grote verschil is dat het Belgische bedrijf winstgevend is en al enige jaren aan de weg timmert. Mediahuis bezit ook televisiekanalen in België, entertainmentbedrijven en internetsites, wat een versterking kan vormen voor de online positie van de Telegraaf.
Het Nederlandse krantenlandschap is in vijftien jaar tijd van een veelheid aan uitgevers met elk een paar krantentitels teruggebracht tot twee grote spelers: de Persgroep en Mediahuis. Er blijven nog een paar kleinere uitgevers van Nederlandse huize over: FD Mediagroep met Het Financieele Dagblad en de Noordelijke Dagblad Combinatie. Dan zijn er nog een paar kleine titels die wonder boven wonder zelfstandig stand houden zoals de Barneveldse Krant en het Reformatorisch Dagblad.
kranten België en Nederland
Telegraaf Media Groep (TMG)
Omzet 2015: 482 miljoen euro
Personeel 2016: 1770 medewerkers
Titels:
De Telegraaf
Leidsch dagblad
Haarlems Dagblad
Noordhollands Dagblad
De Gooi- en Eemlander
Huis-aan-huis-bladen
Metro
De Persgroep
Omzet: 1334 miljoen euro
Personeel: 5400 medewerkers in Nederland, België en Denemarken. (beide cijfers van 2015)
Titels in Nederland: AD Het Parool Trouw De Volkskrant Brabants Dagblad Eindhovens Dagblad BN DeStem PZC De Gelderlander De Stentor Tubantia Huis-aan-huis-bladen
In België: Het Laatste Nieuws De Morgen De Tijd L'Echo
Mediahuis
Omzet nu: 530 miljoen euro
Personeel 2016: 2000 medewerkers
Titels:
Het Nieuwsblad
De Standaard
Gazet van Antwerpen
Het Belang van Limburg
NRC
De Limburger