Belgen gaan weer staken, nu voor behoud pensioen

Geen treinen of bussen, dichte scholen en gesloten gemeenteloketten op 22 april

Kom niet aan zijn pensioen. Bevroren salarissen en overgeslagen loonindexeringen vallen bij de Belg ook niet goed, en al helemaal niet als 'rijke stinkerds' en bedrijven in zijn ogen worden ontzien. De Vlaamse of Waalse onderwijzer, treinbestuurder of politieman gaat deze lente weer de barricaden op.

Na de hete herfst vorig jaar, waarin België door regionale en landelijke stakingen verschillende keren plat ging, stijgt de temperatuur opnieuw. De machtige socialistische vakbond voor overheidspersoneel ACOD kondigde donderdag een nationale staking aan op 22 april. Geen treinen of bussen, dichte scholen en gesloten gemeenteloketten zijn het gevolg.

Sinds het aantreden, vorig jaar oktober, van de coalitie van liberalen, christen-democraten en de rechtse Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) onder leiding van de Franstalige liberaal Charles Michel, is het na jarenlange sociale rust, nu helemaal mis.

Het kabinet wil elf miljard euro bezuinigen om de openbare financiën op orde te krijgen. De pensioenen en de uitkeringen moeten op de schop, de loonkosten voor de werkgevers omlaag, de financiering van de sociale zekerheid anders. De hervormingen leveren 80.000 nieuwe banen op, belooft de regering.

Als stok achter de deur heeft Michel de eis van de Europese Commissie en de andere eurolanden dat België de enorme staatsschuld van 106,8 procent van het nationale inkomen (meer dan 400 miljard euro) terugdringt. De EU-norm is 60 procent maximaal. Het begrotingstekort zakt naar verwachting tot 2,6 procent dit jaar, ruim onder de vereiste 3 procent. Daarvoor kreeg de premier vorige maand een pluimpje van de Commissie, aanleiding temeer om op de ingeslagen weg door te gaan.

Zo is bij onze zuiderburen doorgedrongen dat ouderen langer moeten doorwerken, maar de pensioenleeftijd gaat pas in 2030 naar 67 jaar, zowat een generatie later dan in Nederland.

Ook zit in België menig oudere werknemer op 'de landingsbaan', een variant op de in Nederland begraven vut. Mensen met een lange loopbaan of een zwaar beroep kunnen vrijwillig vanaf 55 jaar minder uren werken. De regering wil die leeftijd omhoog trekken.

Daarnaast gaat het zogenaamde Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag (SWT) door de molen. Het SWT, beter bekend als brugpensioen, biedt oudere werknemers bij ontslag naast een werkloosheidsuitkering ook geld van het bedrijf.

Werkgevers noch werknemers ontkennen dat de moderne tijd andere arbeidsvoorwaarden en financieringsvormen vereist. Verenigd in de zogeheten Groep van Tien, hebben de sociale partners akkoorden over haalbare maatregelen gesloten. Daarmee dachten ze een goede positie aan de onderhandelingstafel te hebben. In het regeerakkoord staat herhaaldelijk dat er geen nieuwe wet wordt ingevoerd zonder sociaal overleg. Maar die belofte blijkt een wassen neus, menen de bonden nu. De regering negeerde eerst afspraken over de lonen en nu worden de pensioenen aangevallen.

En wie niet luisteren wil, moet maar voelen. In dit land, waar de baas nog altijd dé baas is, en zijn personeel echt een ondergeschikte, is maar liefst 75 procent van de werknemers aangesloten bij een van de drie landelijke vakbonden. Als die hun leden 'ophitsen', zoals N-VA-leider Bart de Wever het noemt, maak dan je borst maar nat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden