Belgen domineren in Friese modder

Het internationale veldrijden begint steeds meer te lijken op een nationaal Belgisch kampioenschap. Ook na de afloop van de Superprestige-cross in het Friese Surhuisterveen stonden er alleen maar Belgen op het podium.

Paul Prillevitz

De winnaar, wereldkampioen Mario de Clercq, maakt zich daar grote zorgen over. Hij vindt het verontrustend dat de Belgen de strijd om de wereldbeker en de Superprestige zo sterk domineren. De Clerq: ,,Wij als Belgen moeten er nu natuurlijk van profiteren maar eigenlijk is het niet goed. Er moeten internationale vedettes bijkomen. Helaas zie ik dat in de toekomst niet gebeuren. Alleen Belgie heeft op dit moment veel talent. Er is bij ons goede jeugd op komst. Sven Nijs en Bart Wellens doen al goed mee, maar jongens als Ben Berden en Tom van Noppen zitten er ook aan te komen. Zwitserland en Nederland hebben niet zulke beloftevolle renners. Er zijn in ieder geval geen opvolgers voor Adri van der Poel en Richard Groenendaal.

Het startschot werd gisteren gegeven door minister van landbouw Hajo Apotheker. Dat was tenminste de bedoeling. De oud-burgemeester van Leeuwarden lijkt weinig gezag meer te hebben in Friesland sinds hij koos voor een baan in Den Haag. Verschillende toeschouwers deden of ze de Friese toespraak van Apotheker niet verstonden. Maar nog erger was dat de renners al vertrokken voordat de minister het startschot kon lossen. Om zijn gezicht te redden vuurde Apotheker nogmaals, maar dat was mosterd na de maaltijd.

Al aan het begin van de koers reed Mario de Clercq aan de leiding met in zijn wiel Sven Nijs en Bart Wellens. Niet ver daarachter zaten Van der Poel en Wim de Vos. In het verdere verloop van de koers wisselden Nijs en De Clercq verschillende keren van positie maar ze bleven in elkaars buurt. Wellens moest zijn twee medekoplopers laten gaan en werd ingelopen door Van der Poel. Gedurende het laatste deel van de wedstrijd bleven de posities hetzelfde. De Clercq en Nijs domineerden, gevolgd door Van der Poel en Wellens.

De Vos reed constant op de vijfde positie. Van tevoren had hij gezegd dat dit zijn parcours was. Helaas voor hem was het terrein erg drassig. De modder verhinderde hem om zijn technische kunnen te demonstreren. Ook andere renners klaagden over het circuit. Van der Poel vond de veldrit in Surhuisterveen Superprestige onwaardig. ,,De rondes zijn veel te kort en gaan grotendeels door het dorp. Daardoor was het niet zwaar genoeg. Dat vind ik jammer. De toeschouwers willen toch het liefst een mooie koers zien''.

Vreemd genoeg had De Clercq nog veel meer kritiek op het parcours. Hij vond het terrein juist te zwaar. De Clercq: ,,Het is een drama voor het veldrijden. Je staat soms tot je enkels in de modder. Echt leuk vind ik het op deze manier niet meer. Op het eind was het echt hakken. Ik denk wel dat het tussen mij en Nijs een mooi duel was voor de toeschouwers. Hoewel ik de omstandigheden hier slecht vond, vind ik dat je als wereldkampioen echt tot het uiterste moet gaan. Dat ben je verplicht aan de toeschouwers. Vroeger toen ik zelf ritten ging kijken lette ik ook speciaal op de wereldkampioen''. Het stoort De Clercg niet dat hij ondanks zijn wereldtitel minder aandacht krijgt dan Nijs en Wellens. ,,Dat is normaal. De jeugd staat altijd extra in de belangstelling. Ik ben tien jaar ouder dan die jongens. Vroeger had ik zelf ook de meeste aandacht voor de jongere coureurs''.

Op het einde van de veldrit gebeurde er niet veel speciaals meer. Het meest belangrijke was dat De Clercq wegreed van Nijs en als eerste de finish passeerde. Tweede werd Nijs gevolgd door Wellens en Van der Poel. Wim de Vos eindigde als vijfde en Maarten Nijland uit Hengelo werd verdienstelijk tiende. Groenendaal kon niet aan de start verschijnen wegens een griep net als de plaatselijke favoriet Erik Boezewinkel.

Ondanks zijn kritiek op het parcours was De Clercq toch zeer ingenomen met alweer zijn tiende overwinning van het seizoen. Maar hij denkt dat Sven Nijs niet meer is te achterhalen in het klassement voor de Superprestige. Voor de wereldbeker acht hij zichzelf kansrijker. Aan de wereldtitel, die eind januari in het Slowaakse Poprad op het spel staat, denkt hij nog niet. ,,Het is niet te voorspellen wie wereldkampioen wordt. Als de Belgen een kans willen maken dan moeten we een eenheid smeden. Vorig jaar won ik als outsider de wereldtitel, nu ben ik de grote favoriet. Bij een WK heb je echter ook geluk nodig''.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden