Belgacom slikt nederlaag Contractbreuk Gouden Gids was oneerlijke praktijk

Van onze correspondent BRUSSEL - In de Belgische slag om de Gouden Gidsen heeft Belgacom een nederlaag moeten slikken. De telefoonmaatschappij werd gisteren veroordeeld wegens oneerlijke handelspraktijken.

Belgacom liet de Gouden Gids in het verleden vervaardigen door ITT Promedia. Eerder dit jaar besloot de overheidsonderneming echter het contract met ITT Promedia op te zeggen en de produktie van de Gouden Gids in eigen hand te nemen. ITT Promedia zag daardoor de banen van vele honderden werknemers in gevaar komen. Het bedrijf wil nu een poging doen om de markt te behouden met een eigen Gouden Gids. Probleem voor ITT Promedia is, zeker op langere termijn, dat de broodnodige gegevens voor die Gids in handen zijn van Belgacom. De telefoonmaatschappij waarschuwde eventuele klanten van ITT Promedia onlangs dat diens Gouden Gids zonder de toestemming van Belgacom vervaardigd zou worden.

Dat ging ITT Promedia te ver. En de Brusselse rechtbank van koophandel eveneens; Belgacom werd gisteren veroordeeld wegens oneerlijke handelspraktijken. De telefoonmaatschappij zal het omvangrijke vonnis integraal moeten publiceren in enkele Belgische kranten. Blijft Belgacom in gebreke of gaat het bedrijf door met het verspreiden van misleidende informatie over ITT Promedia, dan komt dat de onderneming te staan op een boete van 270 000 gulden.

De veroordeling van gisteren komt boven op een zware crisis in de top van Belgacom. De onderlinge strijd binnen de bedrijfsleiding laaide deze zomer zo hoog op, dat de Belgische regering, die nog altijd eigenaar is, besloot Belgacom versneld om te zetten in een naamloze vennootschap. De huidige leiding, waaronder de Nederlandse Belg Bessel Kok, zal worden ontslagen. Wat echter niet uitsluit dat sommigen van de huidige topmensen in de nieuwe leiding zullen terugkeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden