'Belgacom heeft lek nog niet boven'

Experts zouden nog dagelijks nieuwe sporen van spionage vinden, maar telecom-concern zelf ontkent

VAN ONZE CORRESPONDENT

BRUSSEL - Belgacom is nog steeds zo lek als een mandje, al beweert het Belgische telecombedrijf zelf het tegendeel. Dat hebben bronnen 'binnen en buiten Belgacom' tegen de Belgische kranten De Standaard en Het Nieuwsblad gezegd.

Experts zouden nog altijd bezig zijn met het schoonmaken van de netwerken. Die waren gekraakt met zeer geavanceerde spionagesoftware, afkomstig van - vermoedelijk - de Britse geheime dienst GCHQ, al dan niet in samenwerking met de Amerikaanse NSA. Er zouden bovendien nog dagelijks kleine besmettingen worden aangetroffen.

Belgacom zelf meldt al enige tijd dat alle systemen half september vakkundig zijn schoongemaakt en dat de aangerichte schade bovendien beperkt is.

Het bedrijf sprak de nieuwe berichten over aanhoudende schoonmaakoperaties gisteren met klem tegen. Belgacom zegt het te betreuren dat 'bepaalde media opnieuw uitpakken met berichtgeving die doorspekt is met fouten of verkeerde interpretaties'. Die zou 'schade berokkenen aan de reputatie van Belgacom en nodeloze ongerustheid bij de klanten' veroorzaken.

Belgacom is verreweg het grootste telecombedrijf van België, met een omzet van 6,4 miljard euro in 2011. Het concern is mogelijk het aanlokkelijkste afluisterdoel ter wereld, want alleen al in Brussel bellen en internetten tienduizenden Europese politici, diplomaten, militairen, lobbyisten en journalisten via Belgacom.

Bovendien bleek ook dochterbedrijf Belgacom International Carrier Services (Bics) gehackt. Dat verzorgt de communicatie van onder meer de Navo, maar levert ook telecomdiensten aan landen in het Midden-Oosten en Afrika.

De in juni ontdekte, en vorige maand openbaar gemaakte spionage - door nota bene een bevriende natie - is extra pijnlijk omdat meer dan de helft van de Belgacom-aandelen in handen is van de Belgische staat.

Voor het opschonen van de systemen schakelde Belgacom het Nederlandse bedrijf Fox-IT in, gespecialiseerd in het opsporen en verwijderen van kwaadaardige virussen en hacks.

Eergisteren verklaarde Geert Standaert, bij Belgacom verantwoordelijk voor de technische infrastructuur, dat slechts een klein aantal netwerken getroffen is door de hackers. Bovendien zouden dat alleen interne systemen zijn geweest, en is het mobiele netwerk buiten schot gebleven.

Deze sussende woorden, uitgesproken tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement, liet veel Europarlementariërs verbijsterd achter. "Het wordt tijd dat het parlement mensen onder ede kan verhoren", verzuchtte Sophie in 't Veld (D66). Op de hoorzitting zou ook een vertegenwoordiger van de Britse spionnendienst GCHQ spreken, maar die liet op het laatste moment verstek gaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden