Belg kan beleggen in pretparkimperium van Samson en Gert

Een attractie in Plopsaland. Beeld Flickr/Michael Welsing
Een attractie in Plopsaland.Beeld Flickr/Michael Welsing

Belgische spaarders hoeven hun spaargeld niet meer per se naar de bank te brengen, nu zij kunnen beleggen in Samson en Gert, Bumba en Kabouter Plop. Het Belgische televisie- en theaterproductiebedrijf achter deze kinderfiguurtjes, Studio 100, wil nog voor de zomer obligaties uitgeven. Met deze Plop-waardepapieren, hoopt het productiehuis volgens de Belgische fiscaal-economische krant De Tijd 90 miljoen euro op te halen.

Stijn Tielemans

Vier jaar geleden gaf het entertainmentbedrijf achter de roze K3-meisjes ook al obligaties uit. Toen richtte de amusementsonderneming zich nog vooral op professionele beleggers en rijke particulieren. Bij hen kreeg het productiehuis 40 miljoen euro los.

Daarmee kocht Studio 100 onder meer een pretpark in Duitsland. Nu kan ook de gewone Belg een investering doen. "Nu willen we andere investeerders aanspreken en zo uit meerdere ruiven eten", zegt financieel directeur Koen Peters.

Nieuwe attracties
Het bedrijf, opgericht door producent Hans Bourlon met acteurs Danny Verbiest (stem van Samson) en Gert Verhulst (Gert), steekt de Belgische spaarcenten in nieuwe attracties voor zijn pretparken en in de aflossing van de vorige obligatielening. Naar verluidt wil Studio 100 ook geld achter de hand hebben voor het moment dat zich een interessante overnamekandidaat aandient in de pretparkenwereld. Op dit moment heeft Studio100 vijf parken in zijn bezit.

Die parken zijn belangrijk voor Studio 100. Met zo'n 2,7 miljoen bezoekers droegen de pretparken in 2014 van alle activiteiten het meeste bij aan de winst van het productiehuis, dat zich verder richt op het maken en uitbrengen van tientallen kinderseries, musicals, animatieproducties en een eigen tv-zender voor kinderen.

Het bekendste attractiepark van de pretparkpoot van Studio 100 is Plopsaland, in De Panne. De afgelopen vijftien jaar stak het entertainmentbedrijf meer dan 100 miljoen euro in dat themapark. Vorig jaar kwamen er 1,3 miljoen bezoekers, maar wat Studio 100 betreft moeten dat er meer worden. Om mensen langer in het park te houden, bouwt Studio 100 een hotel met 82 kamers. Een nieuw te bouwen suikerzoet sprookjeskasteel en Plopsaqua moeten ook voor meer bezoekers zorgen. Dat 'waterparadijs' moet zo'n 300.000 zwemmers gaan trekken.

Recordjaar
Met dank aan de dagjesmensen in de parken en populaire kinderprogramma's, is Studio 100 nu 112 miljoen euro waard, schat De Tijd. De investeringstak van Fortis heeft een derde van de aandelen van het bedrijf in handen, Verhulst en Bourlon ieder ook. Zij kregen het vorig jaar aan de stok met de Belgische fiscus, omdat zij geen belastingen zouden hebben betaald over 12 miljoen euro cash die ze uit Studio 100 trokken. Daarvoor werden zij uiteindelijk niet vervolgd.

Vorig jaar was volgens Peters een 'recordjaar'. De omzet was in 2014 ruim 176 miljoen euro en er werd een bedrijfswinst gemaakt van bijna 64 miljoen euro.

null Beeld Flickr/Michael Welsing
Beeld Flickr/Michael Welsing

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden