Belg Gilbert is favorieten te slim af

Met een indrukwekkende solo won de Belg Gilbert de Omloop Het Volk. De renners van het favoriete QuickStep en de Rabo’s waren onzichtbaar.

Antal Crielaard en Gent

Het is druk rond het frietkot, halverwege de Berendries. Vlaamse, Nederlandse en ook Noorse wielerliefhebbers hebben zich massaal verzameld op de derde helling van de Omloop Het Volk, de eerste Belgische klassieker van het seizoen. De stemming is er opperbest. Er loopt een man in een bolletjestrui. Hij is jarig. Samen met zijn vrienden drinkt hij bier uit blik. Als de reclamekaravaan is gepasseerd, stijgt de spanning – de renners zijn in aantocht.

Via de koersradio is dan bekend dat een groepje van zes redelijk onbekende renners het avontuur heeft gekozen. Ze hebben op dat moment een voorsprong van zo’n zeven minuten. In de kopgroep geen coureurs van Rabobank of QuickStep, de ploegen die in de openingswedstrijd van het Vlaamse klassiekerseizoen vooraan worden verwacht.

De Belg Tom Boonen is favoriet bij de fans op de 940 meter lange helling. Een man draagt een spandoek met daarop een aanmoediging voor de excentrieke sprinter. Op de wangen van een vrouwelijke supporter verschijnt een lichte blos als ze haar held ontdekt in het achtervolgende peloton. Ze zwaait, roept hem iets toe en een moment later is het volledige peloton voorbijgeraasd.

Enkele ogenblikken daarna is de Berendries weer net zo verlaten als anderhalf uur eerder. Voor de uitbater van het snackwagentje zit de werkdag erop. Hij heeft goede zaken gedaan. De Duitse megaworsten en hamburgers waren populair. De meeste wielerfans zitten alweer in de auto, op weg naar een volgende passage waar ze de renners enkele seconden kunnen aanschouwen.

Boonen rijdt op de Berendries nog vooraan in het peloton, samen met zijn ploeggenoten van het sterke QuickStep controleert hij de koers, dan nog met een groot vertrouwen in een goede afloop. Met wereldkampioen Paolo Bettini, Steven de Jongh, Stijn Devolder en Gert Steegmans herbergt de formatie veel favorieten. De Belgische formatie wil op eigen terrein aantonen klaar te zijn voor een nieuw seizoen.

Het loopt anders. De duurbetaalde vedetten van QuickStep missen zo’n vijftig kilometer voor de eindstreep de slag. Op de Eikenberg begint de Waal Philippe Gilbert aan een indrukwekkende tocht naar de zes leiders in de koers. Gilbert blijkt in het winderige Vlaamse land verreweg de beste van de dag – net als in 2006. Niemand kan hem bijhouden. „Ik had superbenen vandaag”, zegt hij na afloop.

De renners van de Rabobankploeg, die in de Omloop graag wilden laten zien dat de nieuwe koers van de ploegleiding succesvol is, zijn in de 199 kilometer lange rit met start en finish in Gent nooit in staat om een rol van betekenis te spelen. Sebastian Langeveld, een van de kopmannen, rijdt lange tijd met de besten mee, maar mist de slag op de Eikenberg. „Je weet vooraf dat je daar vooraan moet zitten. Ik was goed vandaag, had goede benen. Door één klein stuurfoutje ging het mis, zaten we er niet bij. Een grote blunder” , weet de jonge coureur.

Langeveld had graag willen meerijden in het groepje achtervolgers, dat een verbeten jacht maakt op de ontketende Gilbert. Achter de renner van Française des Jeux ontstaat een groep van twaalf renners die er alles aan doet om het verschil met de 25-jarige Belg kleiner te maken. Dat mislukt. Gilbert is onklopbaar en fietst in de finale zelfs weg van zijn opponenten.

In de achtervolgende groep ontbreekt ook het tricot van QuickStep. „Ik had verwacht dat ze nog wel even gas zouden geven”, zegt ploegleider Erik Dekker van de Rabobankploeg na afloop van de koers. „Maar ze deden niet mee. Zelfoverschatting, denk ik.”

Over de prestatie van zijn eigen team is Dekker ook allerminst tevreden. Hij zegt teleurgesteld te zijn, maar relativeert het optreden van de Nederlandse wielerequipe: „Niet echt in beeld geweest”, vat hij de dag samen. „Maar we zijn natuurlijk niet aan het trainen voor de Omloop Het Volk. De ploeg heeft het laten afweten, maar daar moeten we niet te dramatisch over doen. De omstandigheden waren heel zwaar en een aantal renners was gewoon niet in vorm. Maar we zijn traditioneel niet goed in deze wedstrijd. Dat is het enige houvast dat we uit deze koers kunnen halen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden