Belenen van stroomnet blijkt riskant

Voor het eerst is een gemeente in financiële problemen gekomen door het herfinancieren van energienetwerken. Het CDA en ook de PvdA zijn zeer bezorgd.

Cees van der Laan en Lex Oomkes

CDA-Tweede Kamerlid en energiespecialist Jos Hessels vreest dat beheerders van energienetwerken, waarvan gemeenten en provincies de eigenaren zijn, te grote financiële risico’s lopen bij het belenen van hun netwerken.

Ze mogen krachtens de Splitsingswet, waarbij energieproducenten en beheerders van de netwerken uit elkaar zijn getrokken, 70 procent van de waarde van hun netwerken belenen. Daarmee kunnen ze de ’verborgen waarde’ van hun energienetwerken contant maken.

Hessels vreest dat ze daarmee te grote financiële risico’s lopen, zeker nu de markt zo onzeker is.

In één concreet geval is dit nu gebleken, bij de Brabantse netwerkbeheerder NRE. De gemeente Eindhoven en omringende gemeenten keerden zichzelf een superdividend uit van 275 miljoen euro. Dit gebeurde met goedkeuring van het ministerie van economische zaken en de DTe, de onafhankelijke toezichthouder op de elektriciteitsmarkt. Maar er kwamen tegenvallers, waardoor grote financiële problemen dreigen voor NRE.

De DTe besloot tot een verlaging van de transporttarieven van in totaal iets meer dan 20 procent over drie jaar, omdat de beheerders te hoge bedragen vroegen. Bovendien moeten de beheerders van de DTe fors investeren in slimme meters om de administratieve processen tussen energiebedrijven onderling en kleinverbruikers te vereenvoudigen. Dit maakt voor de gebruiker het overstappen makkelijker.

NRE zit nu in een situatie van minder inkomsten, forse investeringen en hoge rentelasten.

Hessels heeft signalen gekregen dat de meeste andere beheerders, tezamen met provincies en gemeenten, ook werken aan financiële constructies om hun netwerk te belenen. Hij hoort dat er bedragen de ronde doen voor herfinanciering ter waarde van dik vijf miljard euro.

PvdA-Kamerlid Diedrik Samsom deelt de zorgen. „Inderdaad een ernstige situatie, ontstaan door de inhaligheid van de gemeentes en dat zullen ze zelf moeten oplossen. Ze zullen het zeker niet mogen afwentelen op de gebruiker.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden