Beleid weidevogelbescherming baat gruttokuikens niet

Het huidige beleid van weidevogelbescherming is niet alleen onvoldoende maar zelfs contraproductief. Dat blijkt uit een onderzoek onder gruttokuikens, uitgevoerd door ecologen van de Universiteit Groningen.

Nestbescherming en een aangepast maaibeleid zijn de geijkte maatregelen om de terugloop van het aantal weidevogels tegen te gaan. Maar minstens zo belangrijk, toont het Groningse onderzoek aan, is wáár de weidevogels opgroeien. Komen ze uit het ei op bloemen- en kruidenrijke weilanden of op intensief bewerkt boerenland met enkel raaigras?

Grutto's die opgroeien in een monocultuur van gras blijken een stuk minder hard te groeien dan kuikens op 'ouderwetse', kruidenrijke weilanden. Die trage groei draagt bij, denken de onderzoekers, aan de veel lagere overlevingskansen van de gruttokuikens. Van de raaigraskuikens overleven er tweeënhalf keer minder hun eerste levensjaar dan van de kruidengraskuikens.

Van de onderzochte kuikens die de eerste 25 dagen overleefden en vliegvlug werden, waren die van het raaigras gemiddeld 15 procent lichter dan die van het kruidenrijke grasland. Ook waren hun snavels 4 procent korter, wat wijst op een groeiachterstand. De kans dat een op kruidenrijk land geboren kuiken het eerste jaar overleefde was 14 procent. Voor een op raaigras opgegroeid kuiken was die kans slechts 6 procent.

De onderzoekers denken dat de kuikens op raaigras lijden aan voedselgebrek. Door de snelle groei van het dichte gras kunnen ze moeilijker insecten zoeken. En als het gras is gemaaid, zijn ze een makkelijker prooi voor rovers.

Zolang je het broeden op intensief boerenland stimuleert door alleen nestbescherming, kun je de kansen van de populatie zelfs verlagen, zegt onderzoekster Rosemarie Kentie. "Je beschermt dan immers nesten waar te weinig jongen uit groot worden, terwijl de volwassen vogels het volgende jaar weer terugkomen naar dezelfde plek." Het aanbieden van voldoende kruidenrijk broedgebied is veel effectiever, vindt zij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden