Interview

'Beleid voor softdrugs is vastgelopen'

null Beeld anp
Beeld anp

"Het softdrugsbeleid in Nederland is vastgelopen", meent Bart Vollenberg. "Ooit was Nederland een gidsland. Nu lopen we achter. Het is alsof we onder een stolp zitten".

Adri Vermaat

Vollenberg is voorzitter van de door cannabisondernemers opgerichte stichting Epicurus Foundation. De stichting spant zich in om een 'inhoudelijke bijdrage' te leveren aan het debat in Nederland over regulering van softdrugs. Een congres dat Epicurus gisteren organiseerde en een symposium - morgen, een initiatief van stichting Drugsbeleid - moeten het voorspelbaar geraakte drugsdebat nieuwe impulsen geven. De organisatoren hopen het debat vooral ook van daadkracht te voorzien.

Vollenberg (41), eigenaar van twee coffeeshops in Almere en Lelystad, vindt het zorgelijk dat Nederland de drugskar internationaal niet langer trekt. Niettemin is hij er van overtuigd dat op termijn een dikke streep door het volgens hem achterhaalde gedoogbeleid gaat.

U was nog baby toen in Nederland dat gedoogbeleid werd uitgevonden. Ondanks ontelbare lokale en regionale initiatieven om softdrugs te reguleren, is er vrijwel niets veranderd. Hoe kan dat?
"Drugsregulering staat nooit hoog genoeg op de politieke agenda. Een absoluut dieptepunt is de impasse rond de wietpas. Die situatie is gewoon onhoudbaar. We zien al jaren het ene onwerkbare beleid volgen op het andere onwerkbare beleid. Eén keer, begin deze eeuw, zaten we dicht bij de ontknoping toen de Tweede Kamer een motie aannam van toenmalig PvdA'er Apostolou. Hij wilde de productie en levering van softdrugs onder strakke voorwaarden toestaan. Helaas is de motie nooit uitgevoerd".

Wat moet er volgens u na decennia van gedogen gebeuren om de drugsvloot vlot te trekken?
"Op zijn minst moeten we met zijn allen erkennen dat het beleid is vastgelopen. Het zou goed zijn als de hele drugsketen, dus van a tot z, nog eens helemaal in kaart wordt gebracht. Ruim twintig gemeenten gaven eerder aan dat zij hennepteelt willen reguleren. Breda, Terneuzen, Tilburg, Utrecht, Zwolle, Rotterdam, noem ze maar op. In 104 gemeenten staan coffeeshops. Er zijn 600.000 tot anderhalf miljoen consumenten. Daar kunnen we niet om heen, ook 'Den Haag' niet".

Maar zijn het niet juist de achtereenvolgende kabinetten en Tweede Kamerfracties, die beducht zijn voor regulering van softdrugs?
"Voormalig premier Dries van Agt zei op een symposium eens tegen me: 'Ik dacht ooit, ik regel die softdrugsregulering volgende week wel'. Zoals iedereen weet is het er nooit van gekomen. Dat blijft van me verbazen. Er was een tijd dat vooral de Amerikanen en Fransen enorm in onze nek hijgden als het om het gedogen van softdrugs ging. Die tijd ligt achter ons. De Verenigde Staten en ook Frankrijk zijn ons in menig opzicht inmiddels voorbij geraasd".

Hoe nu verder?
"Met zijn allen terug naar de tekentafel. Luister naar VVD-prominent Frits Bolkestein. Hij zegt dat Nederland 'snakt naar een veilig, betrouwbaar en transparant systeem van cannabisverstrekking, zonder duistere plekken'. Zo is het".

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden