'Beleid Modi zet mensen tegen elkaar op'

reportage | Moslims in India zijn er niet gerust op: hun nieuwe premier is een hindoefundamentalist

MUMBAI - Husain Shaikh heeft een bandplooibroek aan, en een shirt met korte mouwen. Een baard heeft hij niet, laat staan een topi, een islamitisch hoofddeksel. Shaikh (40) werkt als vertegenwoordiger in de farmaceutische sector en kijkt er wel voor uit om zich als herkenbaar moslim op straat te vertonen. Hij is lang niet de enige moslim die het zekere voor het onzekere neemt.

"India is een seculiere staat, maar in het dagelijks leven worden moslims gediscrimineerd", zegt hij, zittend in een winkeltje in Dongri, een islamitische wijk in Mumbai. "Voor moslims is het moeilijk om promotie te maken als hun baas geen moslim is en het is lastig om een huis te vinden in een hindoewijk. Zelfs in cricket worden islamitische spelers gediscrimineerd!" Hij wijst op de jongen die achter de toonbank staat: "Híj heeft wel een topi omdat hij voor zichzelf werkt".

Zicht op verbetering ziet Shaikh niet, nu hindoefundamentalist Narendra Modi de nieuwe premier van India is. Modi heeft onder moslims een bedenkelijke reputatie omdat hij als premier van deelstaat Gujarat te laat ingreep toen hindoes een massamoord op moslims begingen. "Met Modi als nieuwe premier van India zullen de spanningen tussen hindoes en moslims toenemen" zegt hij, in de luwte van het getoeter en de hitte op straat.

Hij heeft aanleiding om dat te denken. In het verkiezingsmanifest van Modi's hindoe-nationalistische partij BJP staan controversiële onderwerpen zoals de zeer omstreden wederopbouw van een hindoe-tempel op de plek in Ayodhya waar eerst een moskee stond (de moskee werd in 1992 door hindoes vernield). "Dat zal mensen tegen elkaar opzetten", denkt Shaikh.

Toch zijn niet alle Indiase moslims bang voor Modi. Op Facebook betuigen kiezers zelfs hun steun op pagina's als 'Muslims for Modi' en 'Muslims support BJP'. Volgens een woordvoerder van Modi's partij kreeg de BJP aardig wat steun onder moslims, namelijk zo'n 14 tot 15 procent van hun stemmen. Ondanks de gigantische winst van de BJP bij de verkiezingen nam zodoende het aantal islamitische parlementariërs maar een klein beetje af (in het nieuwe 543-koppige parlement zitten 24 islamitische volksvertegenwoordigers, zes minder dan in het vorige).

Modi zette bovendien enkele stappen die moslims gerust moeten stellen. In zijn kabinet gaf Modi de 74-jarige islamitische Najma Heptullah de minderheden-portefeuille. Bovendien zette Modi een historische stap door de Pakistaanse premier Nawaz Sharif uit te nodigen bij zijn beëdiging.

Maar onder moslims is - net als onder alle Indiërs - de hoop vooral gericht op de economische prestaties van Modi. "Hopelijk zullen de prijzen omlaag gaan", zegt een vrouw die bij een moskee met een emmer water sjouwt. Stomerijhouder Azad Shaikh beaamt: "Ik heb op de BJP gestemd omdat zij de economie kunnen opvijzelen. Door de Congrespartij is alles duur geworden. Ik ben niet bang voor hindoenationalisme."

Husain Shaikh is ervan overtuigd dat Modi subsidies voor het ondernemen van de hadj naar Mekka zal afschaffen. De meeste andere winkeliers in Dongri willen niet veel zeggen over hun nieuwe premier. "Wie geld wil verdienen, kan beter zijn mond houden", zegt Samir Shaikh (24) die zelf hadj- en andere pelgrimsreizen organiseert. "Bovendien is hij pas net begonnen, laat hij eerst maar eens wat laten zien", zegt een andere winkelier.

Meestal vredig samen

In India wonen volgens ver uiteenlopende schattingen 140 tot wel 180 miljoen moslims, zeker 13 procent van de bevolking. Hindoes en moslims wonen in sommige wijken gescheiden, maar in andere door elkaar. Afgezien van regelmatig voorkomende gewelddadige incidenten - zo werd eerder deze maand in de stad Pune een jonge moslim door een bende hindoefanatici doodgeslagen - leven de groepen doorgaans vredelievend samen. Het is niet ongebruikelijk om elkaars religieuze feesten mee te vieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden