Beleggingsclubs vergapen zich aan Nachtwacht: waardestijging!

Van onze redactie economie

De hoogbejaarde voorzitter van de Nederlandse gastorganisatie NCVB, A. van Emden (82), introduceerde onder luid applaus en veel tromgeroffel Rembrandts meesterwerk. De groep toneelspelers en het hondje hadden het kennelijk vaker gedaan. In de Beurs van Berlage beeldden ze als tableau vivant geroutineerd de Nachtwacht uit.

Veel sprekers, maar weinig belangwekkend nieuws kregen de vermogende dames en heren te horen. Het belangrijkste was misschien nog de aankondiging van de Amsterdamse optiebeursvoorzitter, Westerterp, dat maar liefst dertien nieuwe aandelenfondsen begin juli op het Rokin hun opwachting zullen maken.

Het gaat om de beursfondsen ACF, Begemann, Bols, Borsumij Wehry, Getronics, Hagemeyer, Hunter Douglas, KBB, Nutricia, Stad Rotterdam, Volmac, VRG en Wolters Kluwer.

Op de aandelen van de dertien bedrijven kunnen nu ook al optiecontracten worden uitgeschreven. Maar die markt is nog alleen 'over the counter', dat wil zeggen een obscure markt, alleen voor professionele marktpartijen als verzekeraars en pensioenfondsen. Deze zomer kunnen ook particuliere beleggers in deze fondsen aan de slag, beloofde hij.

Een andere obligate gastspreker: secretaris Arlman van de effectenbeurs op het Damrak. Diens meest opmerkelijke uitspraak is dat er aan de vaak geprofeteerde wereldwijde handel in aandelen - met Tokio, Londen/Amsterdam en New York de globe en de klok rond - waarschijnlijk nauwelijks behoefte bestaat. Wat de Amsterdamse beurs betreft is het verder alles 'kwaliteit' wat de klok slaat, betoogt Arlman. Ook Robeco-professor Van Duijn ziet het beleggersleven rooskleuring in. "1992 is een goed jaar. De obligaties gaan goed, de Dow Jones is door de 3 400-puntengrens en zal doorstomen naar 3 600 punten, maar pas op de herfst! Een terugval zou me niet verbazen."

Na de oude Nachtwacht voor de verzamelde miljonairs nog een hedendaags kunstwerk: het hoofdkantoor van NMB-Postbank, het architectonische hoogstandje in de Bijlmer. Als die beleggingstudieclubs dan tenminste daarvan maar onder de indruk zijn geraakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden