Beleggers twijfelen over herstel

EU-top weet onzekerheid in de markten niet te sussen; koers euro onder de 1,30 dollar

Twee, drie dagen houdbaar. Dat is de score voor de derde Europese 'top der toppen' van dit jaar. Weer iets korter dan het kleine weekje hoop dat volgde op de top in oktober.

De grote onzekerheid in de markten houdt onverminderd aan, bleek gisteren, ondanks de afspraken die de Europese regeringsleiders vlak voor het weekend maakten. De Italiaanse rente voor staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar liep gisteren op naar 6,47 procent. Dat is een record voor Italiaans staatspapier met deze looptijd sinds de invoering van de euro.

Ook op de aandelenbeurzen was de stemming gisteren mismoedig. En de koers van de euro daalde tot onder de 1,30 dollar, de laagste stand sinds januari.

Het zijn allemaal signalen die duidelijk maken dat ook deze top de crisis niet kan beteugelen. Het moeizaam bereikte akkoord vertoont daarvoor nog te veel gaten en onduidelijkheden.

Van analisten en eurowatchers klinkt veel kritiek op de afspraken. Die gaan dan wel over strengere discipline om de overheidsfinanciën in toom te houden, maar zetten geen stappen naar een echte begrotingsunie. Dat is voor veel landen nog een brug te ver. Die zullen al moeite genoeg hebben het huidige akkoord door hun parlementen te loodsen.

Het gevolg is zowel malaise op de korte als op de lange termijn. Op de korte termijn dreigt Europa in een langdurige recessie terecht te komen als elk land nu nog harder gaat bezuinigen. Op de lange termijn levert het akkoord geen zicht op het herstellen van de weeffouten in de muntunie.

Daarnaast is er geen 'big bazooka' uit de top gekomen, in de vorm van een superfonds of het inzetten van een ultieme geldschieter zoals de Europese Centrale Bank. Het blijft daardoor onzeker of er daadwerkelijk een vangnet zal zijn voor problemen van grote eurolanden zoals Italië. De uitweg om dan ook maar via het IMF geld te verzamelen, lijkt nu al te haperen. Het is uiterst onzeker of landen buiten Europa animo hebben om die pot mede te vullen, werd de afgelopen dagen duidelijk, en dat is wel de bedoeling.

Tegelijk hangt de eurolanden een lagere rating boven het hoofd. Kredietbureaus maken momenteel de balans op van het akkoord en van de economische toestand van de eurozone, en dreigen daar sombere conclusies uit te trekken. Ze moeten die nog bekendmaken, maar beleggers houden vast rekening met slecht nieuws. Die zagen gisteren nog een indicator in het rood slaan. De industriële productie in de eurozone daalde in oktober. De recessie lijkt daarmee vaste voet aan de grond te krijgen. Dat maakt het voor landen nog moeilijker hun schulden terug te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden