Beleggers houden kruit droog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese aandelenbeurzen hielden vrijdag hun kruit droog nadat op donderdag flinke winst werd geboekt. Het wachten is op daadwerkelijke steun voor Ierland van Europa en het IMF. Donderdag zei de voorzitter van de Ierse centrale bank tientallen miljarden euro aan steun te verwachten.

ANP

Ook China hield de gemoederen bezig. Het land besluit mogelijk tot een forse renteverhoging om de inflatie te beteugelen. De consumentenprijzen in China stegen tussen januari en oktober met 4,4 procent. De rente staat sinds een verhoging met 0,25 procentpunt in oktober op 5,56 procent.

Na ruim een half uur handelen noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,2 procent lager op 345,54 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven ging 0,1 procent vooruit tot 591,95 punten. De beurs in Frankfurt hield een winst van 0,1 procent vast, terwijl de FTSE in Londen en de CAC40 in Parijs verder wegzakten met verliezen tot 0,4 procent.

Ierse banken

De Ierse banken Allied Irish en Bank of Ireland wonnen tot 9,4 procent op de verwachting dat er snel steun komt voor Ierland. Andere banken in Europa kwamen echter nauwelijks van hun plaats. ING noteerde in Amsterdam 0,6 procent lager. Barclays, Commerzbank en Société Générale stonden tot 0,5 procent in de min.

Chipmachinefabrikant ASML was de sterkste stijger in de AEX. Het aandeel werd 1,7 procent meer waard nadat financieel directeur Peter Wennink de verwachting had uitgesproken dat de investeringen van klanten volgend jaar niet zullen dalen.

Ahold

Ahold was evenals donderdag de sterkste daler. Het aandeel verloor 1,5 procent na een adviesverlaging van ING. De bank en verzekeraar vindt de in de media genoemde overnameprijs van 1,5 miljard euro voor HEMA te hoog. ING ziet liever dat het supermarktconcern meer geld uitkeert aan de aandeelhouders.

Installatiebedrijf Batenburg Beheer spande de kroon op het Damrak met een winst van bijna 7 procent. De onderneming maakte donderdag nabeurs bekend voor dit jaar op een winststijging van 24 procent te rekenen ten opzichte van 2009. Daarmee zou de nettowinst uitkomen op 3,8 miljoen euro.

Op de valutamarkt werd de euro verhandeld voor 1,3680 dollar in vergelijking met 1,3625 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden