Beleggers hopen op belastingverlaging, maar die staat nog niet vast

De toonaangevende indices, Dow Jones, S & P 500 en Nasdaq Composite vestigden alle drie records. Beeld AP
De toonaangevende indices, Dow Jones, S & P 500 en Nasdaq Composite vestigden alle drie records.Beeld AP

Hoewel tientallen bedrijven deze week meldden dat ze veel schade hebben geleden door de orkanen Harvey en Irma, bereikten de aandelenkoersen op Wall Street vrijdagavond nieuwe hoogtepunten.

De toonaangevende indices, Dow Jones (bestaand uit 30 bedrijven), S & P 500 (500 firma’s) en Nasdaq Composite (ongeveer 3000) vestigden alle drie records.

Sinds begin dit jaar zijn ze fors gestegen. De S & P 500 stond vrijdag 15 procent hoger dan op 30 december vorig jaar, de Dow Jones 18 procent en de Nasdaq Composite zelfs 23 procent. De percentages zijn nog hoger als de koersen worden afgezet tegen die van 8 november 2016, de dag voordat Trump de presidentsverkiezingen won.

De stijging wordt waarschijnlijk voor een deel veroorzaakt door de hoop dat Trumps belastingplannen worden aangenomen. Volgens persbureau Bloomberg voorzien die in een belastingverlaging ter waarde van 6 biljoen dollar (6000 miljard dollar, 5000 miljard euro) voor bedrijven en burgers.

Buitenland

Vooral de verlaging van de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 20 procent springt eruit. Veel Amerikaanse bedrijven hebben enorme bedragen in het buitenland geparkeerd om de betaling van die belasting te voorkomen. Naar schatting gaat het om 2,5 tot 3 biljoen dollar. De grootste geld-in-het-buitenland-parkeerders, Apple, Microsoft, Cisco, Alphabet (Google) en Oracle, zijn samen goed voor 534 miljard geparkeerde dollars, berekende Bloomberg deze zomer. De verwachting is dat een deel van dat geld de VS inkomt als de vennootschapsbelasting omlaag gaat. Aandeelhouders profiteren daarvan.

Inmiddels worden de koersstijgingen gebruikt als argument vóór belastingverlaging. Minister Mnuchin (financiën) waarschuwde dat de koersen kunnen dalen als het Congres Trumps plannen afwijst. Het is ongebruikelijk dat politici speculeren over het koersverloop. Of de plannen erdoor komen is nog ongewis. Veel Democraten zijn tegen omdat zij menen dat vooral de rijken ervan profiteren. Republikeinen vrezen juist hogere overheidstekorten. Die zijn al enorm: over het boekjaar 2017 (dat op 30 september afliep) is het gestegen tot 666 miljard dollar (2016: 585 miljard).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden