Beleggers geven Trump voordeel van de twijfel

Dow Jones-record | Amerikaanse beurskoersen stijgen naar records. Het beleid van president Trump wordt door beleggers positief ontvangen. Voorlopig.

Aandelenmarkten hebben wereldwijd de wind mee. In de Verenigde Staten bereiken beurskoersen nieuwe records en in Europa en Azië zijn de beurzen niet ver van nieuwe hoogtepunten verwijderd. Woensdag tikte de Dow Jones-index de 20.000 punten aan. Een mijlpaal na een lange weg omhoog die in 2009 werd ingezet.

Met dit nieuwe hoogtepunt lijken beleggers niet te delen in de algemene bezorgdheid die er heerst over de komst van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Zo zijn er zorgen dat het protectionistische beleid van Trump tot een internationale handelsoorlog leidt. Ook bestaat de vrees dat de ongelijkheid in de VS onder Trump zal toenemen.

Kennelijk zien beleggers dat voorlopig anders. Gezien de recente beursrecords verwachten ze dat ondernemingen gaan profiteren van de plannen van de nieuwe president. Als ondernemingen hun winsten met zijn hulp kunnen opvoeren, komt dit aandeelhouders direct ten goede.

Trump zet sterk in op maatregelen die de economische groei in de Verenigde Staten stimuleren en die, naar zijn zeggen, voor meer banen zullen zorgen. Zo wil hij de uitgaven voor infrastructuur stevig opvoeren, wat mensen aan het werk zet. Daarnaast wil hij de belastingen verlagen, vooral die op bedrijfswinsten. Ook moeten er minder regels komen voor ondernemingen.

Het nieuwe record van de Dow Jones-index geeft aan dat beleggers Trump voorlopig het voordeel van de twijfel geven. "Trump is gekozen op de belofte dat hij groei en meer banen gaat creëren. Zijn beleidsplannen lijken goed voor het bedrijfsleven en daar lopen de koersen van de grote beursfondsen nu op vooruit", zegt Roelof Salomons, hoofd strategie bij vermogensbeheerder Kempen.

Toch vindt Salomons Amerikaanse aandelen inmiddels aan de prijs. Volgens hem is het de vraag of de plannen van Trump echt zo goed zijn voor het bedrijfsleven. "Als de groei in de breedte aanslaat, voor iedereen, is het terecht dat de beurskoersen deze records bereiken. Lukt dit niet, dan moeten de koersen een pas op de plaats maken."

Volgens Lukas Daalder, strateeg bij vermogensbeheerder Robeco, heeft Trump simpelweg het tij mee. "Als niet Trump maar Hillary Clinton de verkiezingen zou hebben gewonnen, spraken we nu van een Clinton-rally." Volgens Daalder zitten de Amerikaanse en de wereldeconomie al langer in de lift. Ook de winsten van bedrijven liepen al op voordat Trump als winnaar werd uitgeroepen.

Ook Daalder vraagt zich af of het beleid van Trump tot structurele verbetering leidt. "Wanneer alleen de rijken profiteren van de belastingverlagingen, terwijl de middenklasse verder wordt uitgehold, zal dat de consumptie en economische groei niet helpen."

Zo kampt de Amerikaanse economie, ondanks het herstel, nog steeds met grote problemen. Op papier is de werkloosheid relatief laag, maar dit is volgens Salomons schijn. In werkelijkheid hebben veel mensen de arbeidsmarkt gedesillusioneerd de rug toegekeerd. Daardoor worden ze niet meer in de werkloosheidscijfers opgenomen.

Een risico is het voorgenomen protectionistische handelsbeleid van Trump. Hij wil handelsverdragen schrappen en is daar al mee begonnen. "Dat kan wereldwijd tot hogere importtarieven leiden", zegt Daalder.

"Voor bedrijven die alleen actief zijn op de binnenlandse markt is dit misschien goed. Maar het is negatief voor de wereldeconomie en bedrijven die internationaal actief zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden