Beleggers geloven in KPN

Telecombedrijf presenteert slechte kwartaalcijfers, maar aandeel stijgt met 0,67 procent

Een week nadat het Mexicaanse América Móvil afzag van de koop van KPN, boekte het Nederlandse telecomconcern een succesje op de Amsterdamse beurs. Hoewel de cijfers over het derde kwartaal die KPN gisteren presenteerde niet best oogden, werden ze door beleggers toch redelijk positief onthaald. Het aandeel KPN steeg gisteren met 0,67 procent naar 2,25 euro, de hoogste slotstand sinds het afketsen van het Mexicaanse overnamebod.

KPN, dat sinds eind 2011 4200 voltijdsbanen schrapte, haalde het afgelopen kwartaal een nettowinst van 87 miljoen euro. Dat was maar liefst 56 procent minder dan de 196 miljoen die het bedrijf in het derde kwartaal van 2012 verdiende.

Zowel in Nederland als in België liepen omzet en winst terug. Voor de Duitse dochter E-Plus gold hetzelfde, maar de cijfers van die dochter gaf KPN gisteren apart, omdat E-Plus wordt verkocht aan de Duitse dochter van het Spaanse Telefónica.

Het bedrijf zag zijn omzet (E-Plus dus niet meegerekend) bij mobiele telefonie met 7,4 procent dalen. KPN verloor 13.000 abonnees en merkte dat klanten minder belden en sms'ten dan vorig jaar.

Topman Eelco Blok verwacht dat de resultaten van de mobiele tak nog enige tijd onder druk blijven staan. Bovendien kampt het bedrijf met concurrentie van Vodafone, T-Mobile en Tele2. Dat laatste bedrijf heeft, naar eigen zeggen, nu 640.000 klanten in Nederland, 56.000 klanten meer dan eind juni (zie kader). Tenslotte is ook kabelaar Ziggo mobiele telefonie gaan aanbieden. KPN is bezig met de aanleg van het zogeheten 4G-netwerk voor mobiele telefonie. Dat netwerk dekt nu 60 procent van Nederland. Ergens in het eerste kwart van 2014 heeft het hele land toegang tot het snelle netwerk, zei Blok.

Op de zakelijke markt verloor KPN eveneens omzet: 6,8 procent. Daarentegen groeide de dienstverlening aan consumenten via het vaste net. "Een beetje het paradepaardje van KPN", typeerde Blok dat bedrijfsonderdeel.

KPN kreeg er 32.000 glasvezelabonnees bij (de teller staat nu op 461.000) en heeft nu bijna 1,17 miljoen klanten die televisie, internet en telefonie in één pakket van KPN afnemen. Op dat terrein concurreert KPN vooral met de kabelaars UPC en Ziggo die zulke alles-in-één-pakketten ook aanbieden, maar dan via de kabel. Ziggo en KPN bieden inmiddels ook quad play aan: tv, internet, telefonie én mobiele telefonie.

De resultaten bij het meest stabiele en winstgevende onderdeel van KPN, het netbeheer, daalden ook licht. Toch waren de inkomsten uit het netwerk in het derde kwartaal goed voor ruim 42 procent van de totale winst exclusief rente, belastingen en afschrijvingen.

KPN maakte twee maanden geleden bekend dat het zijn Duitse dochter E-Plus gaat verkopen. Hoewel die verkoop nog niet rond is, is die boekhoudkundig al verwerkt in de cijfers over het afgelopen kwartaal. Er is een deal maar die moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. De verkoop leverde KPN een eenmalig boekhoudkundig verlies op van 328 miljoen euro: de dochter is verkocht voor een bedrag dat lager is dan de waarde die ze in de boeken had.

Groei Tele2 mobiel
Het Zweedse Tele2 heeft in het derde kwartaal 56.000 nieuwe mobiele klanten binnengehaald in Nederland. Over een heel jaar gemeten, steeg het Nederlandse klantenbestand met 217.000. De omzet uit mobiele telefonie in Nederland verdubbelde bijna in een jaar tijd tot 53 miljoen euro, zo meldde Tele2 gisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden