Beleggers dienen klacht in over woningcorporaties

(Novum) - Vastgoedbeleggers hebben een klacht over woningcorporaties ingediend bij Europees mededingingscommissaris Neelie Kroes. Dat laat de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) donderdag weten. De corporaties zouden met steun van de Nederlandse overheid steeds meer actief zijn op commerciële markten, met oneerlijke concurrentie als gevolg. Volgens de koepel van woningcorporaties is er wel sprake van eerlijke concurrentie.

De beleggers willen dat de staatssteun wordt teruggebracht tot de voornaamste taak van corporaties. Dat is volgens hen het zorgen voor goedkope en betaalbare huurwoningen. Volgens de IVBN zijn de corporaties actief op gebieden waar ze dat niet zouden moeten zijn. "Wij hebben er niks op tegen dat corporaties goedkope en betaalbare huurwoningen bouwen", zegt directeur Frank van Blokland. "Dat is hun taak, daar krijgen ze steun voor. Maar ze verhuren ook steeds meer woningen voor meer dan 615 euro per maand. Op die markt zijn wij al actief, terwijl wij er geen steun voor krijgen."

De steun die corporaties krijgen, bestaat daaruit dat ze geen belasting hoeven te betalen over de huur die klanten voor de woningen betalen. "Maar dat geldt alleen voor woningen onder de 615 euro", zegt directeur Peter Boerenfijn van de koepel van woningcorporaties Aedes. "Als je een huis voor minder dan 615 euro verhuurt, maak je er verlies op als je er belasting over de huur moet betalen. Het is dus logisch dat dat niet hoeft. De beleggers hebben ook geen interesse in de markt beneden de 615 euro. Op de rest van de markt is de concurrentie gelijk, dus ik zie het probleem niet."

De IVBN zegt dat de overheid plannen heeft om de belastinggrens bij 615 euro op te krikken. Daardoor zouden woningcorporaties op een oneerlijke manier in het vaarwater van de beleggers komen.

Volgens Boerenfijn zijn de beleggers al in het voordeel. "Zij kunnen een fiscale beleggingsinstelling oprichten die geen belasting hoeft te betalen. Als zo'n instelling woningen verhuurt, is die dus in het voordeel."

Corporaties ontwikkelen de laatste jaren ook steeds vaker winkels, kantoren en scholen, stelt Van Blokland. Dat doen ze om de wijk te verbeteren. Volgens de vereniging drukken woningcorporaties de belegger steeds verder weg uit markten die van oudsher commercieel zijn. Boerenfijn stelt dat dit probleem ook is opgelost. "Voor 1 januari 2006 hoefden we voor dit soort activiteiten inderdaad ook geen belasting te betalen. Toen is afgesproken dat hier een nieuwe regeling voor moet komen. Volgende week ondertekenen we een afspraak waarin staat dat we met terugwerkende kracht ook belasting betalen."

Het IVBN wijst er ook op dat de huur dit jaar niet verhoogd mag worden omdat corporaties gezien hun reserves het geld volgens de overheid wel zouden kunnen missen. De beslissing geldt echter ook voor vastgoedbeleggers. Boerenfijn ziet het probleem niet. "Als ze eerlijke concurrentie willen, dan is het toch logisch dat een maatregel voor alle partijen geldt?"

In september diende de IVBN al een andere klacht in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Daarin wijzen de beleggers erop dat corporaties hun sociale en commerciële administraties vaak nog niet gescheiden hebben, terwijl ze dat wel verplicht zijn. "Anders is het heel moeilijk erop toe te zien dat staatssteun voor sociale activiteiten niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt", zegt Van Blokland.

Nederland telt een kleine drie miljoen huurwoningen. Woningcorporaties verhuren er ongeveer 2,4 miljoen, particulieren 450 duizend en de beleggers 150 duizend. Vooral pensioenfondsen beleggen in onroerend goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden