Belegger ziet winst in huurhuis

Institutionele investeerders kopen op grote schaal moeilijk te slijten woningen

Beleggers kopen op grote schaal nieuwbouwhuizen. Projectontwikkelaars en aannemers kunnen door de crisis hun huizen niet meer kwijt aan particulieren. "Wij krijgen veel woningen aangeboden en de belangstelling voor huren is gegroeid", zegt een woordvoerster van Syntrus Achmea.

Aannemer BAM leverde vorig jaar 1500 woningen op en denkt dit jaar weer zo'n aantal te bouwen. Een groeiend deel, nu rond 50 procent, gaat naar beleggers. Dat was vóór de crisis, in 2006, nog 20 procent. Bij bouwer Heijmans is het nog meer. Tot en met oktober leverde het bedrijf 846 woningen op. Ging kort geleden nog bijna niets naar institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, nu is dat zo'n 60 procent, zegt topman Bert van der Els.

Directeur Wienke Bodewes van Amvest, een projectontwikkelaar die investeert met geld van pensioenfondsen, zegt dat het rendement van huurwoningen stijgt. De prijzen voor het kopen van huizen zijn gedaald en de huren stijgen door. "Daardoor wordt ook de belangstelling van beleggers groter", aldus Bodewes. "Verder zien mensen huren als een prima alternatief voor een koophuis." Woningen van net boven de vrije huurgrens (665 euro) zijn favoriet.

"Wij krijgen meer woningen aangeboden omdat projectontwikkelaars die aan particulieren niet meer kwijt kunnen", zegt een woordvoerster van Syntrus Achmea. Deze pensioenbelegger heeft 14,5 miljard belegd in vastgoed en hypotheken, waarvan 5 miljard in huizen. Het bedrijf ontwikkelde een paar jaar geleden 500 nieuwbouwwoningen per jaar; vorig jaar waren het er al 1500.

Consumenten hebben volgens Syntrus Achmea meer belangstelling voor een huurwoning omdat zij flexibel willen zijn. "Zij ontdekken dat je in een huurwoning ook aangenaam kunt wonen en willen bij onzekerheid over werkgelegenheid gemakkelijk kunnen verkassen. Naast banen worden ook vaste relaties onzekerder en hechten mensen minder aan bezit. Een koophuis was heel lang belangrijk voor mensen, maar met de dalende prijzen is dat sterk afgenomen. Lang werden er ook weinig huurhuizen aangeboden."

Volgens directeur Frank van Blokland is het aantal woningen van leden van de Vereniging van Institutionele beleggers in Vastgoed gedaald van 300.000 rond de eeuwwisseling naar 130.000 nu. Ongeveer de helft daarvan wordt verhuurd in de vrije sector. De daling is veroorzaakt doordat beleggers woningen verkochten, en winst pakten, toen de prijzen hoog waren. Ook door het 'ongunstige' huurbeleid van de overheid en de zware concurrentie met woningbouwcorporaties werd in die jaren veel verkocht.

Nu stijgt het aantal aangekochte huurwoningen sterk, aldus Van Blokland, want er is een achterstand in te halen en verkopen is er door de prijsdaling even niet bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden