Belegger richt zich weer op Zuid-Europa

Aankoop staatsleningen komt op gang, al blijft vertrouwen in de economie klein

GIJS MOES | BRUSSEL

Wie lust er nog obligaties van Zuid-Europese landen? Pimco, de grootste obligatiebelegger ter wereld, heeft er wel trek in. En ook concurrent BlackRock liet onlangs weten dat het weer staatsleningen van landen als Italië, Spanje en Portugal gaat kopen.

De omslag - beide beleggers moesten lange tijd niets weten van Zuid-Europese obligaties - is te danken aan de Europese Centrale Bank. De aankondiging twee weken geleden door ECB-president Mario Draghi dat de bank onbeperkt obligaties van zwakke landen gaat opkopen, geeft vertrouwen.

Het nieuwe beleggingsbeleid van de grote Amerikaanse beleggers is goed nieuws voor de zuidelijke landen en uiteindelijk voor de hele eurozone. Als dit soort bedrijven weer gaat kopen, legt dat een bodem onder de handel en kunnen de rentes die deze landen betalen weer wat omlaag.

Maar is de eurozone hiermee nu uit de crisis? Pimco en BlackRock kopen voorlopig alleen kortlopende obligaties, tot drie jaar. Dat is de categorie die ook de ECB wil opkopen als een land daarom vraagt. Het opkopen van langlopende obligaties gaat Draghi te ver, want daarmee verdwijnt iedere prikkel om de begroting echt op te schonen en de economie te hervormen.

Pimco en BlackRock spelen handig in op het gewijzigde beleid en dat moeten zij als goede beleggers die miljarden beheren natuurlijk ook doen. Maar dat betekent niet dat ze ook echt veel vertrouwen hebben in de Europese economie. Want over de vooruitzichten voor de komende jaren zijn de twee bedrijven vrij somber.

Groei zit er in Europa voorlopig niet echt in, omdat de regeringen hun begrotingen op orde moeten brengen. Bovendien komt de vergrijzing eraan, wat de economie jarenlang zal afremmen. Zelfs over de Duitse economie is Pimco niet echt enthousiast. Het kopen van obligaties van Zuid-Europese landen zal dan ook ten koste gaan van Duitse Bunds. Die zijn volgens de Amerikanen te duur geworden, ze leveren nauwelijks rendement op.

De vraag is ook wat er gebeurt als een land echt bij de Europese Centrale Bank aanklopt om steun in de vorm van obligatieaankopen. Aan zo'n programma zijn strikte voorwaarden verbonden, aldus Draghi, inclusief controle door de EU en het Internationaal Monetair Fonds. Dat betekent onderhandelingen en een overgangsperiode waarin nog niet duidelijk is of het opkopen ook echt kan beginnen.

Voorlopig lijkt Draghi's plan vooral een kwestie van 'management by speech'. De aankondiging alleen heeft voor wat rust op de markten gezorgd. Nu is het aan de Europese politici, zoals de ECB-president ook heeft gezegd, om van die luwte gebruik te maken en van de eurozone een echte economische unie te maken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden