Beleggen met je studiebeurs

In de Tweede Kamer tonen de fracties van PvdA en SP zich er reuzebezorgd over, maar hoe terecht is die vrees voor College Cash nu eigenlijk? Het financieel bedrijfje wil studenten laten beleggen met het geld dat ze volgens de wet studiefinanciering mogen lenen. Eerstejaars worden dezer dagen geronseld.

Esther Hageman

In de praktijk lenen studenten nu zelden: slechts 11 procent van alle studenten leent, samen 400 miljoen gulden per jaar. Wie leent, leent dus gemiddeld 8000 gulden. Vóór 1992 was dat ingrijpend anders en leende 40 procent van alle studenten. Maar ja, daarna begon de rente al te tikken zodra je leende, en niet pas bij afstuderen. Sindsdien kijken studenten wel linker uit.

Wat de kleine groep die wel leent met dat geld doet is niet bekend. Het is bedoeld om van te leven, maar het zou best kunnen zijn dat studenten hier en daar al op eigen houtje doen wat College Cash nu in georganiseerd verband aanbiedt: beleggen. Per slot was het eind jaren tachtig (in de tijd dat je moest lenen wilde je ook de 'aanvullende beurs' binnenhalen) een advies van zowel de studentenbonden als het ministerie, om dat verplicht geleende geld vast te zetten. De gedachte 'met geleend geld kun je ook iets anders doen' is in studentenland niet nieuw.

Voor het rendement lijkt het niet zo interessant om met College Cash in zee te gaan. De firma spreekt in haar brochure van rendementen van 7, 8 of 9 procent. ,,Dat is niet spectaculair, maar omdat je werkt met geleend kapitaal, mijdt College Cash puur speculatieve beleggingen'', staat er.

Nee, dan de economiestudenten van de twee Amsterdamse universiteiten. Wie vorig jaar mee-belegde in het studentencubje Amsterdam Mutual Fund (AMF), haalde een rendement van 22,5 procent. Heel grote sommen beheert het fonds nou ook weer niet (190 man hebben samen 70 000 gulden in de pot zitten, dus gemiddeld 368 gulden), maar hun rendement mag er wezen. ,,Maar wij werken niet met geleend geld natuurlijk, maar met het geld dat je kunt missen, minstens 17,50 per maand'', zegt coördinator R. Scholten. Voor het feit dat lang niet elke economiestudent lid is van het clubje heeft hij twee verklaringen: dat zo'n clubje tijd kost. En, dat een beetje economiestudent z'n geld zelf wel belegt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden