Belegen romcom moet het van de bijrollen hebben

Pak van mijn hart

Regie: Kees van Nieuwkerk. Met Chantal Janzen, Benja Bruijning, Fedja van Huet.

**

In de romantische komedie/Sinterklaasfilm 'Pak van mijn hart' van 'nieuw talent' Kees van Nieuwkerk worden we van de impasse rond Zwarte Piet verlost door een Afro-Amerikaanse CEO die besluit dat hij met een reclamecampagne in Nederland twee vliegen in een klap slaat. Én zijn nieuwe frisdrank 'Santaman' in de markt zetten, én Sinterklaas, en dus ook dat vermaledijde racistische stereotype van een Zwarte Piet, uit de markt stunten. Hij stuurt assistente Julia (Chantal Janzen) erop af om met campagnestunts - een intocht in een open jaguar, een bokswedstrijd op tv (Sterren in de Ring, leuk nieuw RTL-concept) - de ondergang van Sinterklaas en de opkomst van Santaman te bewerkstelligen.

Bruijning en Van Huet, hier de rivaliserende broers Tom en Niek, vallen samen in katzwijm voor Julia als die tuttig uitgedost hun Sinterklaaskostuum-verhuur binnen huppelt. Ondertussen wordt het publiek geacht te smelten voor Van Huet en Bruijning. Beide acteurs waren eerder op dreef in 'Soof' en 'Alles is familie' maar blijken hier tot niet veel meer in staat dan een open mond of bête grijns die je van ver ziet komen en je niet raakt. Het succes van de Nederlandse romcom met een hart in de titel toont aan dat er een groot (vrouwelijk?) publiek is dat geen genoeg kan krijgen van schattige mannen die net als kinderen zijn. Maar je vraagt je bij 'Pak van mijn hart' toch af of de verzadiging niet is bereikt. Grappen (kinderen die hun vader vol jam smeren) én romantiek (jongetje dat aan Sint vraagt of zijn ouders weer bij elkaar mogen) zijn aardig belegen.

Chantal Janzen timet wel prima, zeker in vergelijking met de verdwaald ogende Halina Reijn, maar de meeste vrolijkheid schuilt in de bijrollen, een onherkenbare Marwan Kenzari, en oudgedienden Beppie Melissen en ex- Sinterklaas Bram van der Vlugt die wordt opgenomen omdat hij denkt dat hij Sinterklaas is. Dat is dan wél een leuke, melige grap.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden