Weblog

Belastingvrije energie voor iedereen uit eigen volkstuin

Een 'zonneweide' in het Duitse Ammerland, een volkstuincomplex nieuwe stijl? Beeld epa
Een 'zonneweide' in het Duitse Ammerland, een volkstuincomplex nieuwe stijl?Beeld epa

In Nederland kunnen de modalen en boven-modalen nu goedkope stroom krijgen door zonnepanelen op hun dak te zetten. Maar zou eigen, belastingvrije energie niet voor iedereen bereikbaar moeten zijn?

Gisteren constateerde ik dat goedkope zonnestroom voorlopig blijft voorbehouden aan de happy few: de mensen met genoeg geld om zonnepanelen op hun dak te zetten én met een eigen dak dat daar ook geschikt voor is. Henk en Ingrid in hun flatje kunnen nu fluiten naar goedkope eigen stroom.
Een manier om daar iets aan te doen is zonnepanelen op een gemeenschappelijk dak of in een gemeenschappelijk weiland te plaatsen en dan toe te staan dat de eigenaren van die zonnepanelen de stroom uit die panelen mogen salderen met hun stroomverbruik thuis. Nu mag je alleen salderen als de teruggeleverde stroom thuis, achter de meter, het elektriciteitsnet in wordt gestuurd. Dat lukt niet als je een stel panelen in een weilandje op een paar honderd meter of meer van de betrokken huizen hebt staan.
Bovendien wil je de opbrengst van die panelen niet via zeg eens dertig kabeltjes en dertig metertjes naar de betrokken huizen brengen. Da's onnodig kostbaar. De stroom van de panelen moet vanuit het weiland direct het net in worden gestuurd. Vervolgens mogen de eigenaren van die panelen de opbrengst naar rato van hun investering met hun stroomverbruik verrekenen.

Gisteren reageerde ene KNO3 met de ogenschijnlijk logische opmerking dat je dan ook mensen met eigen zonnepanelen in de Sahara moet toestaan om te salderen, aandeelhouders in een zonnestroomfonds bijvoorbeeld. Maar dat is onhaalbaar, aldus KNO3.
Laat ik een ander voorbeeld geven. Als je bij de groenteboer een komkommer koopt, vind je het vanzelfsprekend dat daar belasting over wordt geheven. Als je een komkommer uit je eigen tuin eet, vind je het even vanzelfsprekend dat daar geen belasting bij komt kijken. En een stapje verder: de komkommer komt uit je volkstuintje een paar kilometer verderop, en nog steeds hoef je geen btw over je eigen komkommer af te dragen.
Vinden we dat krankzinnig? Nee toch? Het omgekeerde zou juist gek zijn.
Nou zet ik zonnepanelen in mijn tuin. Okee, ik hoef geen belasting te betalen. Maar zonnepanelen in mij volkstuintje en oeps: de belasting vraagt of ik even wil aftikken.
Dat volkstuintje is heel herkenbaar van mij. Daarom vinden we dat die komkommer onbelast moet/mag blijven. Maar het is slechts een paar vierkante meter grond op een veel groter terrein. Als ik nou een paar vierkante meter zonnepaneel op een veel groter terrein zet, naast de zonnepanelen van mijn buurman, en van mensen een straat verderop, lijkt de situatie dan niet heel erg op een echt volkstuintjescomplex? Maar dan met energie als oogst?

Ja, maar, zullen de tegenstanders zeggen, die komkommer haal jij zelf van het land en breng je zelf naar je keuken, terwijl de stroom het algemene net op gaat en dan misschien wel via een omweg pas bij jou in huis terecht komt. Nou, die komkommer is dus ook over een algemene weg vervoerd. Weliswaar in jouw fietstas, maar jij fietste wel over een gemeentelijke of provinciale weg.
En dan nog, hoor ik de tegenstanders al zeggen: die stroom uit jouw paneel komt waarschijnlijk helemaal niet bij jou thuis terecht. Jij krijgt misschien de stroom van het paneel van je buurman, of zelf van een heel andere bron, een windmolen of een waterkrachtcentrale. Ja, klopt, maar dat geldt enerzijds ook voor de stroom die ik nu thuis belastingvrij opwek. Die gaat in de zomer, als ik teveel stroom heb, naar iemand in de buurt, en in de winter krijg ik groene stroom uit het net. En anderzijds gaat het bij die komkommers net zo. Want niemand belet mij om met mijn buurman op het volkstuintjescomplex een paar komkommers belastingvrij tegen een kilootje tomaten te ruilen. Ik weet het niet zeker, maar gok erop dat er geen wet bestaat die dit verbiedt.

Een ander voorbeeld: mag u uw huis belastingvrij warm stoken met hout uit eigen tuin? Tuurlijk. Mag het niet met hout uit een bos? (Uiteraard alleen hout dat door de bosbeheerder daarvoor is vrijgegeven...) Mag u samen met buren dat hout met een aanhangwagentje ophalen? En wilt u dat de belastingdienst dan bij u voor de deur staat om een paar euro energiebelasting en btw per kuub te innen?

Kortom: volgens mij is het helemaal niet zo wereldvreemd om 'volkstuintjes voor de kweek van eigen energie' toe te staan zonder er meteen de belasting op los te laten.
Laten we met z'n allen eens creatief worden en hier een heel werkbaar model voor verzinnen!

Reactie op reacties: tot en met 20-11-11
@King of Light: Aan die ongelijkheid moeten we dus wat doen...
@Marinus Ridderkerk: Belastingvoordeel afschaffen kan niet op korte termijn, dat zou onbehoorlijk bestuur zijn én heel dom. Zonnepanelen plaatsen is een prima vorm van werkgelegenheid, en in deze economisch matte tijden kunnnen we die opkikker goed gebruiken. Op de lange termijn zou dit inderdaad zeker kunnen gebeuren. Maar tegen die tijd is grijze stroom al zó duur dat het belastingvoordeel er niet zo veel meer toe doet, durf ik te gokken.
@k ter berg: Yep, is waar. Er zijn nu al voorbeelden van, zie verwijzing naar solarglas bij de Rabobank ik Alkmaar. Maar voordat ik mijn HR++-dubbele beglazing ga vervangen door ruiten met ingebouwde zonnepanelen zal er nog heel wat water door de Rijn stromen. En dat geldt ook voor miljoenen andere huishoudens, wed ik.
@henkstubbe: Ja, daar zit wat in. Maar: ook jouw vergelijking gaat wat mank. Ik lever de jaaropbrengst niet in één portie, maar mooi geleidelijk. Dus da's voor die groenteboer goed met zijn overige inkoop te plannen. Én mijn komkommers, mijn kWh's, zijn biologisch-duurzaam! De groenteman neemt de daarom graag aan en kan ze voor een iets mooiere prijs verkopen. De Eneco's en Greenchoices kunnen namelijk mijn zonnestroom opvoeren als zijnde hún groene energie, waarvoor zij CO2-certificaten krijgen, en die worden steeds meer waard...
En wat Essent als coöperatie betreft: dat zal niet gebeuren. Dit zijn commerciële bedrijven, en het laatste wat zij willen is hun producten zonder winstoogmerk te moeten leveren. Maar denk andersom weer even aan de volkstuintjes. Die zijn vaak van een vereniging en de gebruiker huurt een tuintje van die vereniging. Dat kunnen enkele tientallen gebruikers zijn, maar net zo goed honderden of meer.
@GP: Voor dertig kabeltjes en een afstand van 100 meter is dit misschien nog slim. Maar met 300 kabels van elk meer dan een kilometer, zie ik het echt niet meer zitten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden