Belastingvoordeel voor milieu-belegging roept veel vragen

Van onze redactie economie

Die vraag stellen zowel de Robecogroep als de Triodosbank naar aanleiding van het initiatiefwetsvoorstel van de PvdAKamerleden Vermeend, Melkert en Van der Vaart. Wie dividend ontvangt uit een groen beleggingsfonds, of rente krijgt op een lening aan een vereniging, die een milieuvriendelijk project aanpakt, hoeft dat dividend of die rente niet op te geven voor de inkomstenbelasting, zo willen de drie Kamerleden. Doel is het stimuleren van particuliere investeringen in milieuvriendelijke projecten.

De Robeco - veruit de grootste beleggingsgroep van Nederland met een reeks van uitleenlopende beleggingsfondsen - vindt een beleggingsfonds, dat uitsluitend milieuvriendelijk investeert, nog niet actueel. 'Groene' fondsen leveren vaak een wat lager rendement dan andere beleggingsfondsen. Een aantal milieubewuste mensen heeft dat voor het goede doel over. Robeco ziet ideele fondsen op dit moment echter nog niet als taak, zegt een woordvoerder.

Daar komt bij dat Robeco nog in het duister tast over de definitie van milieuvriendelijk investeren. De overheid zou de definitie moeten formuleren en moeten beoordelen of een bepaald project wel of niet in aanmerking komt. Dat vereist weer een bureaucratisch apparaat "en daar zitten we ook niet op te wachten" , aldus Robeco.

Ook de op antroposofische leest geschoeide Triodosbank vraagt hoe het groene gehalte gemeten wordt. "Zonder een deugdelijk keurmerk voor groen beleggen zullen de voorgestelde belastingmaatregelen snel tot oneigenlijk gebruik leiden" , aldus de bank.

Toch ziet de Triodosbank ook veel positiefs in het idee. Het kan de milieu-investeringen stimuleren, bij voorbeeld windenergie en biologische landbouw. De bank heeft daar veel ervaring in. Zo is voor 60 miljoen aan kredieten verstrekt voor de bouw van windmolenparken. Triodis nam ook het initiatief tot het Biogrond beleggingsfonds. Dit fonds koopt landbouwgronden, die in erfpacht worden gegeven aan boeren die biologische methodes toepassen.

Een woordvoerder Van Pierson, Heldring & Pierson vraagt zich af of het Environmental Growth Fund, dat door Pierson wordt beheerd, erg veel aan de PvdA-plannen zal hebben. Milieuvriendelijkheid is weliswaar het criterium van dit fonds maar het grootste deel van de gelden is buiten Nederland belegd. De woordvoerder denkt dat het voorstel geen grote veranderingen teweeg zal brengen in het investeringsgedrag maar bij plannen voor milieu-investeringen wel een steuntje in de rug kan zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden