Belastingvlucht niet enige reden Offshore-banking
Sommige Nederlanders lijken firma's in belastingparadijzen te gebruiken voor belastingontduiking, maar velen zitten daar om andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw op basis van een gelekte database van twee trustkantoren.
Trouw nam de afgelopen weken contact op met een deel van de Nederlanders die opduiken in de administratie van Commonwealth Trust Limited en PortCullis Trustnet, kantoren die gespecialiseerd zijn in het opzetten van bedrijven in belastingparadijzen. De gegevens van de twee kantoren zijn gelekt naar het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waar Trouw deel van uitmaakt. Ze bevatten details over ruim 20.000 vennootschappen op onder meer de Britse Maagdeneilanden. Het ICIJ-onderzoek, dat bekend staat als 'offshore-leaks', heeft onder meer blootgelegd hoe banken offshore-constructies opzetten voor klanten en hoe politici in sommige landen de firma's gebruiken om geld uit het zicht te houden.
Enkele Nederlanders weigerden informatie aan Trouw te geven over de achtergrond van hun firma's, anderen speelden open kaart. Sommige firma's waren bedoeld om persoonlijk vermogen tegen een laag belastingtarief weg te zetten, al ontkenden betrokkenen dat het daadwerkelijk tot belastingontduiking is gekomen. Andere firma's speelden een rol bij vastgoedinvesteringen in het buitenland. Volgens een Nederlandse specialist die zelf ook in de database voorkomt, zoeken Aziaten of Russen de anonimiteit van belastingparadijzen niet alleen vanwege belastingvoordelen, maar ook uit angst voor een al te gretige overheid of voor criminele groepen.
Naar aanleiding van eerdere publicaties in Trouw over offshore-leaks heeft het ministerie van financiën overigens contact gezocht met de Nederlandse banken ING en ABN Amro. Die bleken voor klanten tientallen bedrijven te hebben opgezet en leverden ook 'nominees' - personen of bedrijven die bedoeld zijn om de werkelijke eigenaren van een firma te verhullen. Het ministerie wil verder geen toelichting geven op de aard van het contact.
Internationaal is de discussie over tegengaan van belastingvlucht mede door offshore-leaks verder versneld. Gisteren besprak de G20, een organisatie van rijke en opkomende landen, de aanpak van belastingparadijzen en het opheffen van het bankgeheim dat sommige landen nog handhaven. Onder meer de VS en enkele Europese landen eisen meer openheid over de eigenaren van firma's in belastingparadijzen. De Oeso, de club van rijke industrielanden, riep de leiders van de G20 gisteren op te zorgen dat alle belastingbetalers een faire bijdrage leveren en oneerlijke concurrentie op basis van belastingvoordelen wordt uitgeschakeld. Het belangrijkste wapen tegen belastingontduiking en het schuiven met winsten van multinationals, aldus de Oeso, is openheid en betere uitwisseling van informatie. Steeds meer landen doen daaraan mee, concludeert de Oeso.
Vandaag in Trouw: Alles gaat om anonimiteit