Belastingverlaging VS: een peperduur cadeau met verstrekkende gevolgen

'We have the votes', kon Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, de pers afgelopen vrijdag melden na de besloten stemming over de belastingverlaging. Beeld AP
'We have the votes', kon Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, de pers afgelopen vrijdag melden na de besloten stemming over de belastingverlaging.Beeld AP

President Trump en de Republikeinen vieren feest nu hun belastingplan is aangenomen. De verlaging moet zichzelf terugverdienen. Maar een oververhitte economie dreigt.

Bas den Hond

Er breken gouden tijden aan in Amerika, want de belastingen voor bedrijven en particulieren gaan omlaag. Of: er komen barre tijden aan in Amerika, want een flink stijgende staatsschuld bedreigt de sociale voorzieningen.

President Donald Trump en de Republikeinen in het Congres vierden afgelopen weekend alvast feest na het aannemen door de Senaat van een belastinghervorming. Deze week zal er nog onderhandeld worden met het Huis van Afgevaardigden, dat eerder een soortgelijke wet aannam, maar grote problemen worden daarbij niet verwacht.

De Democraten gaven grimmig hun nederlaag toe - niet één van hun 48 senatoren stemde voor - en schilderden de wet af als vooral een cadeau voor rijke Amerikanen en het bedrijfsleven.

Anderhalf biljoen dollar minder

En een groot cadeau is het: het plan zoals de Senaat dat aannam verlaagt de belastinginkomsten van de Amerikaanse federale overheid de komende tien jaar per saldo met anderhalf biljoen dollar. De winstbelasting voor bedrijven gaat omlaag, van 35 tot 20 procent. Er komt een gunstige behandeling voor ondernemers die onder de gewone inkomstenbelasting vallen. Voor elke belastingbetaler komt er een hogere standaardaftrek. Daar staat tegenover dat bedrijven met filialen in het buitenland belasting gaan betalen over winsten die ze daar stallen, en dat voor particulieren een aantal aftrekposten verdwijnt.

Republikeinen en Democraten zijn het totaal oneens over de economische gevolgen van het plan. De Republikeinen zeggen dat de lagere winstbelasting zal leiden tot meer investeringen en hogere lonen. Door de extra economische groei zullen er zoveel extra belastinginkomsten zijn, dat de staat er per saldo niets op inschiet.

Volgens de Democraten is dat veel te optimistisch en ze hebben de analyses van onpartijdige onderzoeksbureaus en vooraanstaande economen aan hun kant. Zelfs het eigen onderzoeksbureau van het Congres, dat belastingvoorstellen doorrekent, concludeerde donderdag dat de economie er in tien jaar in totaal 0,8 procent extra door zal groeien en dat van de anderhalf biljoen dollar maar een half biljoen zal worden terugverdiend. De achtergrond van die teleurstellende opbrengst is, dat de Amerikaanse economie het al goed doet, en dat de werkloosheid laag is. De kans is groot dat een extra stimulans de onafhankelijke centrale bank, de Federal Reserve, ertoe zal brengen de rente extra te verhogen, om oververhitting te voorkomen.

Volgens peilingen geloven de Amerikanen ook niet erg in de voordelen van de belastinghervorming, maar dat is van later zorg, aldus de Republikeinse fractieleider in de Senaat, Mitch McConnell. "Of de wet meteen populair is, wordt irrelevant als hij doet wat je hoopt", zei hij tegen de Washington Post.

Dat is een van de redenen dat de Republikeinen de belastinghervorming absoluut nog dit jaar door president Trump willen laten ondertekenen. In november 2018 zijn er verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat, en tegen die tijd moeten de meeste kiezers iets van hun belastingverlaging hebben gemerkt. Een andere reden is dat de rijke Amerikanen en organisaties uit het bedrijfsleven die de partij steevast steunen, actie eisen. Afgevaardigde Chris Collins uit New York erkende het in november volmondig: "Mijn geldschieters zeggen gewoon: regel dit, of bel me nooit meer."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden