Belastingtruc van formaat

Amerikaanse farmaceut neemt Iers bedrijf over om zo onder Iers belastingregime te vallen

Een perfecte strategische combinatie, waarin de sterke punten van beide bedrijven elkaar precies aanvullen. Een gezamenlijke visie, die door de aangekondigde overname versneld kan worden vormgegeven. En ja, een aantrekkelijke verhuizing van het hoofdkantoor van de Verenigde Staten naar Ierland, waardoor in de toekomst veel minder belasting betaald wordt.

Topman Omar Ishrak van het Amerikaanse Medtronic geeft het laatste punt eerlijk toe. De fabrikant van medische apparaten kondigde gisteren aan voor 42,9 miljard dollar (31,6 miljard euro) zijn Ierse branchegenoot Covidien over te nemen. Samen hebben de bedrijven 87.000 werknemers in meer dan 150 landen. Het fusiebedrijf zal vervolgens zijn activiteiten onder Ierse vlag voortzetten. In Ierland is de vennootschapsbelasting met 12,5 procent immers een stuk lager dan de 35 procent die in de Verenigde Staten wordt geheven op bedrijfswinst. Bijkomend voordeel: de 14 miljard dollar aan contanten die Medtronic momenteel in het buitenland heeft gestald, kunnen in het nieuwe bedrijf belastingvrij naar de VS stromen. Onder Amerikaanse vlag had Medtronic direct 35 procent kunnen afdragen aan de fiscus.

De overname is een schoolvoorbeeld van wat de Amerikanen een inversion noemen - feitelijk een omgekeerde overname. Het bedrijf dat overgenomen wordt vormt de holding waarin de overnemer wordt opgenomen. Onlangs probeerde ook het Amerikaanse farmaconcern Pfizer zo'n truc toe te passen met een bod op de Britse branchegenoot AstraZeneca. Die deal ketste uiteindelijk af doordat het bestuur van AstraZeneca het bod als te laag bestempelde.

Sinds de zaak-Pfizer staan in de Verenigde Staten de schijnwerpers op alle overnames die erop gericht lijken de belastingen in het land te ontwijken. Democraten eisen nieuwe wetgeving om de trucs van bedrijven te dwarsbomen. Bedrijven vragen om een tijdelijke belastingontheffing wat ze in staat zou stellen om de vele tientallen miljarden aan buitenlandse inkomsten (vrijwel) belastingvrij terug naar Amerika te kunnen halen. En in de media en het publieke debat klinkt steeds meer ongeloof over de weinig terughoudende manier waarop bedrijven koste wat kost proberen te voorkomen dat er één cent meer belasting wordt afgedragen dan strikt noodzakelijk.

En dus restte Medtronic-topman Ishrak maar één strategie: ruiterlijk toegeven en redden wat er te redden valt. "Ja, dit is een inversion maar het gaat ons er niet om minder belasting in de Verenigde Staten te betalen. Het is juist goed voor de VS, want op deze manier kunnen we meer investeren." Ishrak doelt daarmee op de 14 miljard dollar die al tijden in het buitenland geparkeerd stond: ja, zonder belastingafdracht blijft daarvan inderdaad meer over om te investeren. Of verdere overnames te doen, zoals Medtronic al liet doorschemeren.

Om een publieke schrobbering te voorkomen liet Ishrak weten de komende tien jaar zeker 10 miljard dollar in de Verenigde Staten te willen investeren. Het huidige hoofdkantoor in Minnesota blijft bestaan, ook al wordt het bedrijf op papier Iers.

Mark Dayton, gouverneur van de staat Minnesota, liet vrijwel gelijk met de aankondiging van de overname een verklaring uitgaan, waarin hij aangaf Ishrak al te hebben gesproken. "Dit is geweldig nieuws voor Minnesota en het bewijs van voortdurende verbondenheid van Medtronic en onze staat."

Het beoogde fusiebedrijf - de aandeelhouders van Covidien moeten het bod nog goedkeuren - hoopt vanaf 2018 jaarlijks 850 miljoen dollar te besparen op de kosten. En ja, de toekomstige inkomsten vallen voortaan onder het Ierse belastingtarief.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden