Belastingplannen

Uit belastingplannen voor het nieuwe jaar wordt altijd snel duidelijk welke weg de overheid in de toekomst denkt te gaan bewandelen. Duidelijk is de trend 'de vervuiler betaalt'. De energiebelasting voor bedrijven gaat fors omhoog, de prijs van sigaretten en shag (van huismerken) stijgt respectievelijk 15 en 20 cent, het BPM-tarief wordt met 600 euro verlaagd voor dieselauto's met roetfilter en er zal een accijnsverhoging plaatsvinden met 1 cent voor andere dan zwavelvrije diesel.

Ilse Kuiper

Verder is duidelijk dat de bevordering van het ondernemingsklimaat een speerpunt is. Zo daalt de vennootschapsbelasting aanzienlijk, waardoor het voor sommige eenmanszaken aantrekkelijker kan worden om een bv op te richten. Dit geldt met name voor eenmanszaken met een winst van 55531 euro of hoger. In 2004 betaalt een bv vennootschapsbelasting van 29 procent over de eerste 22689 euro en 34,5 procent over de rest van de winst. Voor 2005 wordt dit respectievelijk 27 procent en 31,5 procent. Het is de bedoeling om uiteindelijk in 2007 een vennootschapsbelasting van 25 procent en 30 procent te gaan hanteren.

Ook voor eenmanszaken gloort fiscale hoop. In 2005 zal namelijk de zelfstandigenaftrek fors worden verhoogd tot 8386 euro (voor winst tot 13031 euro) en tot 4086 euro (voor winst vanaf 55531 euro). Momenteel is de zelfstandigenaftrek nog 6585 euro, respectievelijk 3194 euro. Ook de vrijstelling bij vererving van een onderneming stijgt. Nu geldt een vrijstelling van 30 procent van de waarde van de onderneming. Deze vrijstelling gaat straks omhoog naar 50 procent. Voor de inkomstenbelasting (IB) geldt dat de eerste tariefschijf met 400 euro is verlengd, terwijl het tarief in de tweede schijf 0,6 procent hoger wordt. De aanslagdrempel voor de inkomstenbelasting gaat omlaag van 217 euro naar 40 euro.

De overheid voorkomt per 1 januari 2005 dat werknemers met meer dan één dienstbetrekking ook meerdere keren gebruikmaken van de spaarloonregeling. Een werknemer kan dit jaar niet meer dan eenmaal het maximumbedrag voor het spaarloon sparen.

De overheid wil ook graag dat mensen hun hypotheek aflossen. Vandaar dat is bepaald dat per 1 januari 2005 het eigen-woningforfait niet meer kan bedragen dan de betaalde hypotheekrente in box 1. Bovendien daalt het eigen-woningforfait van 0,85 procent naar 0,60 procent. Dit voordeel wordt mogelijk tenietgedaan door de herziening van de WOZ-peildatum (Wet waardering onroerende zaken) van 1 januari 1999 naar 1 januari 2003.

Verder zullen de fiscale voordelen voor particulieren van het grijs kenteken, het belastingvoordeel voor bedrijfswagens, verdwijnen. Het voordeel van het grijs kenteken blijft wel gehandhaafd voor ondernemers en gehandicapten met aangepaste wagens.

Cultuurliefhebbers die graag investeren, zullen blij zijn met het behoud van de fiscale stimuleringsregeling voor de film. Tot slot zullen in 2005 de algemene heffingskorting, de aanvullende kinderkorting, de ouderenkorting en de aanvullende ouderkorting lichtjes stijgen met respectievelijk 43 euro, 135 euro, 30 euro en 35 euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden