Belastingparadijs Nederland heeft veel te verliezen

Multinationals komen graag naar Nederland, want belasting ontwijken is hier heel gemakkelijk. Europa wil daar wat aan doen.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

Nederland is een van de Europese lidstaten die veel internationale bedrijven naar zich toe heeft getrokken met gunstige fiscale regelingen. In de discussie over belastingen in Europa heeft Nederland daarom veel te verliezen.

Nederland is voor multinationals vooral aantrekkelijk als doorvoerland van geld. Veel grote multinationals hebben een bv opgericht in Nederland, die als schakel fungeert tussen het hoofdkantoor en de rest van de wereld. Dat komt door de Nederlandse deelnemingsvrijstelling. Die houdt in dat bedrijven geen belasting hoeven te betalen over winst die vanuit het buitenland naar Nederland wordt gestuurd.

Nederland controleert nauwelijks of die winst in het buitenland wel is belast. Het biedt daarmee volop ruimte aan multinationals om belasting volledig te ontwijken. Dat komt Nederland in Europa op veel kritiek te staan, zo blijkt uit de interne stukken van de Gedragscodegroep. Nederland doet veel te weinig om misbruik van de regeling tegen te gaan. Overigens is Nederland niet van plan de deelnemingsvrijstelling aan te passen: staatssecretaris Wiebes van financiën bestempelde de regeling eerder tot een van de 'fiscale kroonjuwelen'.

Nederland is dus een land waar geld makkelijk - belastingvrij - binnenkomt, maar er zijn ook een paar goede manieren om geld het land weer uit te krijgen. Zo heft Nederland geen belasting op uitgaande rente- en royaltybetalingen.

Doordat er hier nauwelijks of geen belasting wordt geheven op inkomende en uitgaande geldstromen weten talloze multinationals ons land te vinden. Zo stroomt er jaarlijks zo'n 4000 miljard euro (4 biljoen euro) door Nederlandse vennootschappen. Nederland is daarmee op papier de grootste investeerder wereldwijd, terwijl naar schatting zo'n 80 procent geen Nederlandse investeringen betreft. Nederland is daarmee een draaischijf geworden voor winsten van multinationals.

Dat alles is ook de andere lidstaten van de Europese Unie niet ontgaan. Het debat over hoe om te gaan met inkomende (van buiten de EU) en uitgaande geldstromen (vanuit de EU naar derde landen) wordt steeds steviger gevoerd.

Het huidige voorstel om ondergrenzen te stellen aan de belastingheffing op rente en royalty's binnen de EU wordt door veel lidstaten gezien als een eerste stap. Wat hen betreft kan hetzelfde principe ook gaan gelden voor geldstromen die de EU binnenkomen of weer uitgaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden