Belastingen, leuker kunnen we het niet maken, groener wel

Vergroening van het belastingstelsel is geen schreeuw meer in de nacht. Vergroening betekent meer belasting heffen op milieu en minder op arbeid, zonder dat burgers en bedrijven er per saldo op achteruit hoeven te gaan. Er is al een begin mee gemaakt: dit jaar stroomt er 3,6 miljard de schatkist in aan nationale energieheffingen, die wordt gecompenseerd door verlaging van onder andere de loon- en inkomensbelasting.

C.J. JEPMA; THIJS TEN RAA; HERMAN VOLLEBERG

Het jongste nationaal milieubeleidsplan (NMP3) en het Belastingplan voor de 21ste eeuw stellen een verhoging van deze energieheffingen met 3,4 miljard gulden per jaar voor. Dit begin verdient een goed vervolg. De verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op milieu is goed voor ons belastingstelsel (efficiënt, effectief en fraudebestendig) en is goed voor het milieu (milieuschadelijke producten worden in verhouding duurder, dus minder aantrekkelijk). Toch is er weerstand tegen een verdere vergroening van ons belastingstelsel. Velen vinden die 3,4 miljard wel zo'n beetje het maximum, met argumenten als: 'we moeten in de pas lopen met Europa', en 'het tast de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven aan', 'bedrijven zullen zich hier niet vestigen, of verhuizen'.

Wij menen dat deze argumenten geen hout snijden. De prijs van energie in Nederland behoort tot de laagsten in Europa. Burgers en bedrijven betaalden voor hun gas en elektriciteit in 1997 inclusief ecotax nauwelijks meer dan in 1990 (de reële prijsstijging van gas en benzine is 9 % over 8 jaar, de reële prijsstijging voor electriciteit is 4 % over 8 jaar). Een verhoging van de energieprijs is (mits de zeer grote energieverbruikers buiten schot blijven en mits de overige belastingen met eenzelfde bedrag afnemen) zonder veel consequenties mogelijk. Uit het Centraal Economisch Plan 1998 van het Centraal Planbureau blijkt dat een extra verhoging met circa 7 miljard bovenop de voorgestelde verhoging van 3,4 miljard goed mogelijk is.

Het effect op het bruto binnenlands product exclusief energie is volgens schattingen (afgerond) 0,0 %. Het werkgelegenheidseffect is in 2010 (afgerond) ook 0,0 %. Het milieueffect is er wel: 2 % extra reductie van de CO2-emissie in 2010. Volgens het CPB zijn energieheffingen één van de meest kosteneffectieve instrumenten om de doelstellingen van de milieutop van Kyoto te halen.

Wij menen mede op basis van de CPB-gegevens dat de concurrentiepositie van Nederland niet wezenlijk te lijden zal hebben van een verdere vergroening van de belastingen met 7 miljard extra aan energiehefingen boven de nu voorgestelde 3,4 miljard. Als 'Kyoto' serieus wordt genomen door de komende regering, dan ligt het vastleggen van een verdere vergroening van het fiscaalstelsel in het regeerakkoord in de rede.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden