Belastingdienst vult deel aangifte zelf in

De Belastingdienst gaat voor meer mensen de aangifte van de inkomstenbelasting al zelf invullen.

In 2009 zal de dienst bij wijze van proef voor iedereen die nu via internet zijn aangifte doet, al een deel van zijn gegevens invullen. Zij kunnen die informatie digitaal ophalen en aanvullen. Voor een deel zal de fiscus de aangifte al volledig invullen.

Dat heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Het voorinvullen van de gegevens moet de aangifte voor belastingplichtigen makkelijker maken. Een kleinere proef was volgens De Jager positief.

Inmiddels doet 85 procent van de ruim 8 miljoen mensen die hun inkomsten moeten opgeven bij de fiscus, digitaal aangifte. Zij kunnen volgend jaar al met hun DigiD, hun persoonlijke code, het formulier met ingevulde gegevens downloaden.

De ingevulde informatie is al bekend bij de fiscus, zoals de persoonlijke gegevens, terwijl de hoogte van het loon door de werkgever al is opgegeven. Verder kunnen WOZ-gegevens, heffingskortingen en het bedrag van de voorlopige teruggave ingevuld zijn. Dat zal per belastingplichtige verschillen. De belastingplichtige moet de informatie controleren en blijft zelf verantwoordelijk voor de aangifte, zei een woordvoerder van de belastingdienst maandag.

De Jager streeft ernaar voor zoveel mogelijk particulieren de aangifte al zo volledig mogelijk in te vullen, zodat het behandelproces sneller verloopt. Bovendien ontvangt de belastingplichtige dan geen voorlopige aanslag meer maar direct een definitieve aanslag. Ook wordt het in de toekomst mogelijk om een aangifte stilzwijgend te aanvaarden.

Als de proef goed verloopt zal De Jager een wetsvoorstel voor deze aanpak in 2009 aan de Tweede Kamer aanbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden