Belastingdienst verrast skiërs

Wie aan Cortina d'Ampezzo denkt, denkt aan een mondain skioord in de Dolomieten, vrouwen in bontjassen, vijfsterrenhotels, Ferrari's en liters champagne die in de elegante cafés worden weggespoeld. Cortina d'Ampezza staat voor exclusief. Filmsterren, grootindustriëlen en politici bezitten er villa's; rond de jaarwisseling strijken rijke vips er massaal neer. Dat weet het hele land, dat weet ook de belastingdienst. En die heeft een opmerkelijke actie ondernomen.

Op 30 december is een klein leger belastinginspecteurs er 's ochtends vroeg aan het controleren geslagen. Met z'n tachtigen hebben ze winkels, hotels en restaurants onder de loep genomen. Is de boekhouding in orde? Worden er wel bonnen bij iedere transactie gegeven? De inspecteurs hebben ook SUV's bekeken en onderzocht wie de eigenaren van die peperdure auto's zijn en vooral: welk inkomen die aan de belasting opgeven.

De actie past in het beleid van premier Mario Monti, die keiharde bezuinigingsmaatregelen moet nemen om de gigantische staatsschuld van 1900 miljard euro te verlagen en het begrotingstekort tot nul te reduceren. Daarbij richt Monti zijn pijlen ook op de belastingontduiking, die in Italië - net als in Griekenland - wijdverbreid is: elk jaar zou hier voor zo'n 120 miljard euro worden ontdoken.

In Cortina werd de actie door velen niet op prijs gesteld. Sommige vakantiegangers waren diep beledigd. Hoteliers waren woedend: "Wij zijn goudeerlijke mensen die hard werken. Ik had mijn pyjama al aan toen de inspecteurs eindelijk weggingen. Schandalig gewoon", zei er eentje.

Burgemeester Andrea Franceschi klaagde over 'een politiestaat'. En een kopstuk van de Lega Nord wil dat er nu ook zulke controles in Zuid-Italië komen, op het vip-eilandje Capri bijvoorbeeld, omdat 'de belastingontduiking in het zuiden vele malen groter is dan bij ons in het noorden'.

De unieke operatie heeft veelzeggende informatie opgeleverd. Restaurants blijken op 30 december op wonderbaarlijke wijze 300 procent meer omzet te hebben gedraaid dan op dezelfde dag in 2010. En de omzet van winkels met luxe goederen als juwelen en merkkleding zagen een stijging van maar liefst 400 procent. De omzet van cafés was ineens 40 procent hoger. Het is duidelijk: er zijn op de dag van de controle veel meer bonnetjes aan de klanten gegeven dan normaal gebeurt; alle transacties waren plotseling wit.

Van de 251 SUV's die onder de loep zijn genomen, blijken er 42 van personen te zijn die zowel in 2009 als in 2010 een inkomen van nog geen 30.000 euro bruto per jaar hebben opgegeven. 19 auto's zijn van bedrijven die op papier met verlies draaien.

In Cortina d'Ampezzo zijn ze nog niet over de schrik heen. Hoteleigenaren klagen dat het vakantieoord in een kwaad daglicht is gezet en melden al afzeggingen. Maar de belastingsdienst is tevreden. Een onderdirecteur: "We gaan meer van dit soort acties ondernemen. Daarvoor hoeven we niet op het zomerseizoen te wachten. Het skiseizoen is nog lang."

Pauline Valkenet

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden