Belastingdienst ontziet 40.000 arme gezinnen

Beeld ANP XTRA

Zo'n 40.000 alleenstaande ouders met een schuld aan de Belastingdienst worden vanaf volgende maand niet meer gekort op het kindgebonden budget, waarover Trouw zaterdag schreef. Die belofte heeft de Belastingdienst gedaan aan de Nationale Ombudsman.

Vanaf januari speelt de Belastingdienst een grotere rol in de financiën van mensen met een laag inkomen: het voor de kinderen bedoelde deel van een bijstandsuitkering wordt niet meer door de gemeente verstrekt, maar door de Belastingdienst. De fiscus zou dus een hoger bedrag kunnen inhouden. Hulpverleners zijn bang dat daardoor meer mensen in de schulden raken.

Die schulden ontstaan als mensen worden gekort op hun toeslagen, waardoor ze onder het wettelijk bestaansminimum (90 procent van de bijstand) zakken, zo staat in het rapport 'Belastingdienst, bron van armoede?', dat gisteren verscheen.

Beslagvrije voet
De Belastingdienst verrekent toeslagen, bijvoorbeeld als mensen te veel hebben ontvangen. "Maar dat geld gaat gewoon op", aldus sociaal raadsman André Moerman, die het rapport opstelde.

De Belastingdienst houdt tot dusver geen rekening met de beslagvrije voet, die het bestaansminimum moet garanderen. Andere schuldeisers zijn daartoe verplicht.

"De Belastingdienst walst over elke schuldenregeling heen", constateert Carola Schouten, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. "We hebben in Nederland een minimum afgesproken en de overheid is de eerste die zich daaraan moet houden. Maar dat doet ze niet."

Volgens Schouten worden problemen van mensen met schulden alleen maar groter 'als je gaat vorderen van mensen die niks hebben'. "Dat is al heel lang bekend, maar het kabinet doet er te weinig aan." Schouten gaat staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken vandaag opnieuw om een oplossing vragen.

Klijnsma heeft de Kamer voor het kerstreces een brief over de problematiek toegezegd, maar daarvoor moet ze met andere bewindslieden (van financiën en economische zaken) op één lijn zien te komen. "Maar de politieke wil ontbreekt", meent Schouten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden