Belastingdienst 'onbetrouwbaar'

Kamerleden klagen over late aankondiging van naheffing, die al lang bekend was

Zo'n 5 à 6 miljoen Nederlanders krijgen begin volgend jaar een naheffing van de Belastingdienst of krijgen minder geld terug dan ze hadden gedacht.

Oeps, da's niet zo mooi

Nee, en een aantal Kamerleden vindt dat ook. "De naheffing is gewoon slecht nieuws", zei Wouter Koolmees (D66) gisteren. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde er Kamervragen over. "De staatssecretaris had dit nieuws dus al lang kunnen zien aankomen. Hij had de benadeelden eerder kunnen, en moeten inlichten." Zelfs premier Rutte zei er iets over na het wekelijkse kabinetsberaad. "De naheffing is voor veel Nederlanders heel vervelend." Koolmees wil dat belastingbetalers de naheffing gespreid kunnen betalen. Bovendien vindt hij dat staatssecretaris Wiebes (VVD), die donderdagavond in een brief aan de Kamer melding maakte van de naheffing, maandag in de Kamer opheldering moet geven.

SP'er Farshad Bashir vindt de manier waarop de naheffing nu wordt doorgevoerd niet kunnen. "Mensen moeten kunnen vertrouwen op berekeningen van de Belastingdienst. Kan dat niet, dan wordt de overheid onbetrouwbaar."

Waarom is die naheffing er eigenlijk?

Tot begin dit jaar kreeg iedereen een heffingskorting van ruim 2100 euro. AOW'ers kregen de helft. Vorig jaar besloot het kabinet de korting echter inkomensafhankelijk te maken. Hoe meer inkomsten hoe minder heffingskorting. Volgens Robin Middel, woordvoerder van de Belastingdienst, lukte het echter niet om die wijziging op tijd door te voeren bij het berekenen van de voorlopige aanslagen. Daarom zullen veel mensen in 2015, bij hun aangifte over 2014, waarschijnlijk belasting moeten bijbetalen of minder belasting terugkrijgen.

"De naheffing verrast me niet", zei Wil Vennix, voorzitter van Register Belastingadviseurs gisteren in het radioprogramma 'De Ochtend'.

"In zeer korte tijd zijn er maatregelen bedacht om flink wat geld op te halen. Het was bekend dat dit flinke gevolgen zou hebben. Dit zegt heel veel over de manier waarop de politiek beslissingen neemt en het zegt ook veel over de Belastingdienst. De Belastingdienst zou nog twee maanden hebben, vanaf oktober 2013 tot januari 2014, om dit allemaal aan te passen, maar dit lukte dus niet. De grenzen van de automatisering zijn bereikt."

Dit was dus al lang bekend.

Ja, het was sinds Prinsjesdag bekend. Het stond ook op de website van de Rijksoverheid. Maar ja, wie kijkt daar op?

De belastingbetaler had het in de krant kunnen lezen, maar officieel geïnformeerd was hij niet. Hij ontvangt nu in december een blauwe brief met informatie over de naheffingen.

Wie kunnen de brief verwachten?

Iedereen die inkomsten heeft hoger dan 25.000 euro. Dat kunnen inkomsten zijn uit loon, uitkeringen, winst uit onderneming, resultaat uit overig werk, vakantiegeld, een dertiende maand of een bonus.

Weet ik dan in december hoeveel ik moet betalen?

Nee, dat is pas zichtbaar in maart volgend jaar op de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA). Het bedrag kan oplopen van enkele tientjes tot 300 euro. Mensen die bonussen ontvangen die hoger zijn dan hun salaris, die vakantiegeld of een dertiende maand krijgen, kunnen maximaal zelfs 737 euro kwijt zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden