Belastingdienst moet schade van ouder vergoeden

Het exterieur van het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. Beeld ANP
Het exterieur van het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag.Beeld ANP

Drie jaar wachten op behandeling van een bezwaarschrift is te lang, oordeelt de rechter in een zaak over toeslagen.

Jan Kleinnijenhuis

De Belastingdienst moet schadevergoeding betalen aan een ouder van wie onterecht de kinderopvangtoeslag is stopgezet. Het bezwaar dat zij aantekende werd pas na ruim drie jaar behandeld en daarmee heeft de fiscus de termijn die daarvoor staat ruim overschreden, oordeelt de rechtbank Amsterdam.

De uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor nog eens ruim 100 ouders die eveneens veel te lang hebben moeten wachten op behandeling van hun bezwaar.

Onwetendheid

Het gaat om een zaak uit 2014, toen de Belastingdienst besloot ineens de kinderopvangtoeslag stop te zetten van 235 ouders die gebruikmaakten van gastouderopvang via een bureau dat verdacht werd van misbruik van toeslagen. Daarnaast moesten betrokken ouders soms tienduizenden euro's aan ontvangen toeslag terugbetalen. Ouders moesten zelf aantonen dat zij wel recht hadden op toeslag, maar de Belastingdienst vertelde ze niet welke gegevens ze daarvoor moesten overleggen.

Later bleek dat meer dan de helft van de betrokken ouders toch recht had op toeslagen. Veel ouders tekenden al direct bezwaar aan tegen het stopzetten van de toeslag, maar veel van die bezwaren werden pas na meer dan twee jaar in behandeling genomen. Al die tijd bleven ouders in onwetendheid.

In april dit jaar kreeg een van de betrokken ouders alsnog toeslag toegekend voor het jaar 2014 - ruim drie jaar nadat zij voor het eerst bezwaar had aangetekend tegen de stopzetting. Volgens de rechtbank is er 'geen aanleiding deze lange behandelduur gerechtvaardigd te achten'.

De Belastingdienst moet vanwege de overschrijding van de redelijke behandeltermijn 2000 euro schadevergoeding betalen voor 'immateriële schade (....) in de vorm van spanning en frustratie', aldus de rechter in zijn uitspraak.

De ouder had ook 10.000 euro schadevergoeding geëist omdat haar recht op kinderopvang was geschonden, vanwege de onrust voor de kinderen in de betreffende periode en het verlies van vertrouwen in de overheid. Die claim werd afgewezen omdat onvoldoende is onderbouwd waaruit die schade zou bestaan.

Advocate Eva Gonzalez Perez van de ouder reageert gemengd op de uitspraak. "Mijn cliënte is enerzijds blij dat ze haar zegje heeft kunnen doen voor de rechter, maar tegelijkertijd teleurgesteld in de houding van de Belastingdienst tijdens de zitting. De medewerker toonde geen enkele coulance en probeerde zelfs nog schuld van de overschrijding in haar schoenen te schuiven."

De advocate wijst erop dat de Nationale Ombudsman vorig jaar in een rapport over de zaak al oordeelde dat de Belastingdienst de getroffen ouders een tegemoetkoming zou moeten bieden voor het aangedane leed. "In plaats daarvan moeten ouders toch nog gaan procederen om hun gelijk te halen, terwijl de Belastingdienst alles betwist. Ik vind dat je zo niet met mensen kunt omgaan."

Voorbereiding

Eerder liet staatssecretaris Menno Snel van financiën weten dat wat hem betreft de zaak is afgedaan door het betalen van wettelijk verplichte rente over het bedrag dat ouders pas jaren later kregen toegekend. Tijdens de zitting stelde de Belastingdienst dat met het sturen van een excuusbrief voldoende is gedaan om gedupeerden tegemoet te komen.

De Belastingdienst laat in een reactie weten niet op individuele zaken in te gaan. Wel stelt een woordvoerder dat er een brief aan de Tweede Kamer in voorbereiding is, waar ook wordt ingegaan op hoe de fiscus zal omgaan met het eventueel betalen van schadevergoeding.

Gonzalez Perez, die ook veel andere ouders bijstaat in deze zaak, hoopt dat de uitspraak van de rechter aanleiding is voor de Belastingdienst om opnieuw aan tafel te gaan. "Dit moet gevolgen hebben. Je kunt wel een excuusbrief sturen, maar daarmee is de zaak voor de ouders niet afgedaan. De Belastingdienst beseft niet dat door deze ouders het excuus niet wordt geaccepteerd en zal met iets moeten komen wat voor ouders wél acceptabel is." De advocate sluit niet uit dat haar cliënte alsnog via een civiele procedure zal proberen schade te verhalen.

Lees ook:

Menno Snel heeft nog geen greep op de Belastingdienst

Menno Snel kampt ook na een jaar nog met gedoe bij de fiscus. ‘Het lek is nog niet boven.’ De Kamer kan niet anders dan hem meer tijd geven.

Fiscus blijft informatie achterhouden in rechtszaken om kinderopvangtoeslag

De Belastingdienst blijft stukken achterhouden in rechtszaken van ouders van wie de kinderopvangtoeslag ten onrechte is stopgezet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden